Izvor: atvbl.rs

U selu Jelašci kod Višegrada danas je odata pošta za 11 Srba, među kojima su bili i osmogodišnji Vidoje Jeličić i njegova šestogodišnja sestra Dragana, koje su mučki na kućnom pragu prije 31 godinu ubili pripadnici takozvane Armije BiH, a za ovaj zločin još nije niko odgovarao.

Kod spomen-obilježja u ovom selu služen je parastos i položeni vijenci.

Predsjednik Boračke organizacije Višegrad Aleksandar Savić rekao je novinarima da je ovo jedan od najvećih zločina na području ove opštine i da su u tom selu zatrte kompletne porodice, a od 25 domaćina ostao je samo jedan.

“Selo je pusto i vjerovatno se više nikada neće obnoviti”, naveo je Savić, naglasivši da nalogodavci i počinioci ovog stravičnog zločina, i pored nepobitnih dokaza, još nisu procesuirani.

Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević istakao je da je ovaj zločin mrlja na istražnim i sudskim organima jer njegovi počinioci još nisu izvedeni pred lice pravde.

“Činjenica da su među ubijenim i djeca čini ovaj zločin još strašnijim, a dodatan teret je i izostanak kazne za počinioce”, rekao je Đurević.

U Jelašcima je, uoči Ilindana 1992. godine, ubijeno pet članova porodice Jeličić i po tri člana porodica Savić i Šušnjar.

2 Augusta
00:00

Jelašci