Izvor: aktuelno.me

Predstavnici Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) i Informaciono-dokumentacionog centra su danas položili cvijeće na mostu u Plužinama, gdje su prije 30 godina na tragičan način ubijeni članovi porodice Klapuh, koji su pobjegli iz ratom zahvaćene Foče i sigurnost potražili u Crnoj Gori.

Obilježavanju godišnjice su pored tima YIHR, kako se navodi, prisustvovali i predstavnik Bošnjačkog vijeća Sead Šahman i specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić.

Koordinatorka Informaciono-dokumentacionog Centra, Mehdina Kašić Šutković pozvala je na privođenje odgovornih pravdi.

“Ubistvo tri člana porodice Klapuh je prvi presuđeni ratni zločin u Crnoj Gori za zločine koji su se desili tokom rata 90-ih godina. Od predstavnika nadležnih institucija zahtijevamo da se na ovom mjestu postavi spomen obilježje, te da činjenice iznijete u presudi budu dio obrazovnog programa. I što je najvažnije, da oni koji su pravosnažno osuđeni, a koji su živi, budu privedeni pravdi i izdrže kaznu zatvora. Postavlja se pitanje zašto Vuković do danas nije izručen Crnoj Gori i da li se uopšte traga za ostalim učesnicima ovog zločina? Samim osuđenjem izvršioca pravda nije zadovoljena, naročito imajući u vidu da od donošenja presude pa do danas na ovom slučaju se dalje nije ništa rješavalo, a oni koji su pucali i bacili sa mosta članove porodice Klapuh uspješno izmiču pravdi”, kazala je Kašić Šutković.

Popredsjednik Bošnjačkog vijeća Sead Šahman naveo je da ni danas ne postoji spomen obilježje namijenjeno stradalima

“Nažalost, ni danas za ovaj zločin ne postoji spomen obilježje na mostu, niti postoji mogućnost da studenti znaju nešto više o svirepom ubistvu tročlane porodice iz Foče”, kazao je Šahman.

On je naglasio da je bitno da se i “danas podsjedimo da je takav zločin posljedica genocidne ideologije koja je buktala devedesetih godina prošlog vijeka, a koje vrlo često ni danas nismo pošteđeni, jer ozbiljno suočavanje sa prošlošću izostaje”.

“Bošnjačko vijeće se sa pijetetom prisjeća bošnjačkog naroda koji je stradao tokom ratova devedesetih godina. Nećemo i ne smijemo zaboraviti žrtve saradnja”, zaključio je Šahman.

Specijalna tužiteljka Tanja Čolan Deretić istakla je koji su to naredni koraci tužilaštva po pitanju ovog događaja.

“Zbog ratnog zločina učinjenog na štetu porodice Klapuh, donijeta presuda koja je prva pravosnažna presuda u Crnoj Gori zbog ratnih zločina počinjenih tokom 90-ih, tužilaštvo preduzima sve mjere i radnje u okviru svoje nadležnosti, kako bi svi ratni zločini bili procesuirani”, kazala je specijalna tužiteljka.

6 Jula
17:40

Plužine