Izvor: vijesti.hrt.hr

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen obilježja poginulim braniteljima i civilima u Laslovu u petak je obilježena 32. obljetnica obrane i privremene okupacije toga mjesta kojeg su u Domovinskom ratu zajedno branili Hrvati i Mađari.

Obrana Laslova od velikosrpske agresije trajala je 152 dana, sve do 24. studenog 1991. kada su se preostali branitelji i civili probili iz okruženja, u kojem su se nalazili prethodnih dana, nakon okupacije Vukovara. U obrani Laslova poginulo je 48 branitelja i civila.

Uz članove obitelji poginulih branitelja, vijence su položili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstva državnih, županijskih i lokalnih vlasti, mađarskog Veleposlanstva u RH, Hrvatske vojske i policije te udruga iz Domovinskog rata.

Ministar Medved izrazio je zahvalnost i poštovanje svim braniteljima i zapovjednicima obrane Laslova, posebice obiteljima 48 poginulih branitelja i civilnih žrtava.

I danas smo, kaže, svjesni važnosti svega što su branitelji Laslova činili, kao i odluka koje su donosili u izrazito teškim okolnostima, kada su izvukli preostale mještane iz opkoljenog Laslova.

– U kolektivnoj svijesti našega naroda Laslovo je itekako prisutno, jer su ga u zajedništvu branili hrvatski i mađarski narod, koji i danas ovdje žive. Vjerujem da će i buduće generacije na isti način iskazivati zahvalu i poštovanje, jer to je temelj slobode u kojoj živimo, poručio je ministar Medved.

Saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics rekao je da se svake godine u Laslovu treba prisjetiti enormne žrtve, koju je i mađarska zajednica, koja je ovdje živjela, podnijela za slobodnu i neovisnu Hrvatsku.

– Zadnjih godinu dana počeli smo vraćati taj dug prema Laslovu, jer se sredstvima državnog proračuna ovdje gradi muzej hrvatskih branitelja, koji bi trebao biti otvoren u srpnju iduće godine, a objavljena je i knjiga tadašnjeg zapovjednika obrane mjesta Ladislava Kočiša “Laslovo 152”, koja, za buduće generacije, pokazuje što se dogodilo u Laslovu i kako je to izgledalo, istaknuo je Jankovics.

4 Novembra
00:00

Laslovo