Izvor: petrinja.hr

Rujanskim Danima sjećanja Petrinja se prisjeća teških ratnih razaranja u rujnu 1991. godine te svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava Domovinskog rata. Središnja manifestacija obilježena je u subotu 16. rujna, na dan kada se 1991. dogodio najžešći napad na Petrinju i kada je poginulo najviše branitelja.

I ove godine obilježavanje je započelo misom zadušnicom za sve poginule i umrle branitelje i civilne stradalnike rata nakon čega j euslijedila Kolona sjećanja od crkve do spomenika pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima gdje je održana komemoracija uz čitanje imena svih poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja i civilnih žrtava u Petrinji. Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast herojima grada i civilnim žrtvama rata uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja, odala su brojna izaslanstva: glavni tajnik Ivica Akmadža kao izaslanik predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, Damir Vidaković kao izaslanik ministra obrane, glavni inspektor obrane general pukovnik Drago Matanović, zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol,gradonačelnica Magdalena Komes sa zamjenikom Ivanom Prskalom, zamjenik župana Mihael Jurić, predstavnik bošnjačke nacionalne manjine Hajrudin Kulašić, predstavnici Gromova, Tigrova, policije, gradskih ustavova, braniteljskih udruga, političkih stranaka.

Gradonačelnica Komes kazalaje kako je rujan u Petrinji obilježen nizom dana sjećanja na tragične događaje koji su otjerali Petrinjce iz njihovih domova, ali i kako će se oni zauvijek pamtiti. “Toga dana na području Petrinje bilo je više neprijateljskih tenkova nego što je bilo naših branitelja. Nažalost brojni branitelji i stanovnici napustili su ovaj kraj, ali zahvaljujući Oluji danas iskazujemo zahvalnost što ipak, unatoč velikim žrtvama i izgubljenih prijatelja, očeva, djedova, imamo svoju Domovinu”, kazala je gradonačelnica.

Program se nakon obilježavanja kod spomenika nastavio otvaranjem izložbe “Dani sjećanja” i druženjem u oragnizaciji Udruge ratni veterani, veterani Domovinskog rata Grada Petrinje u prostoru udruge.

16 Septembra
00:00

Petrinja