Izvor: mojprijedor.com

Danas je obilježena 31. godišnjica od početka zatvaranja logora Manjača. Kroz ovaj logor, na području banjalučke opštine,1991. i 1992. godina, prošlo je pet hiljada zatočenika. U logoru je ubijeno najmanje deset, na putu do logora 80 civila nesrpske nacionalnosti.

Zatočenici iz Ključa, Sanskog Mosta, Prijedora, Kotor-Varoši, Grapske kod Doboja, Mrkonjić-Grada, Šipova, Banje Luke, bili su izloženi izgladnjivanju, premlaćivanju, preživljavanju u nehumanim uslovima i prinudnom radu. U logoru je ubijeno najmanje deset logoraša. Enes Salihović iz Ključa bio je svjedok smrti ključkog profesora Omera Filipovića.

Emina Velić Omerović je i danas pored mjesta gdje je ubijen njen otac Omer, položila cvijeće i proučila fatihu. Hangare, u sklopu vojnog poligona Manjača, koji su služili za zatvaranje logoraša, podigla je JNA.

Logor je otvoren 1991. godine, kada je dovedena prva grupa zarobljenika iz Republike Hrvatske. U logoru ograđenom bodljikavom žicom, mitraljeskim gnijezdom, osmatračnicama i minskim poljima, borba za preživljavanje je bila jako teška.

Današnje obilježavanje 31. godišnjice od početka zatvaranja logora Manjača održano je u organizaciji Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, Savez logoraša Unsko-sanskog kantona „dr.Irfan Ljubijankić“ i Regionalni savez udruženja logoraša Banja Luka. Predsjednik Saveza logoraša Bosne i Hercegovine, Seid Omerović je naglasio da borba za istinu, pravdu i poboljšanje statusa bivših logoraša, ostaje trajno opredjeljenje.

Za dokazane ratne zločine u logoru Manjača, kako navode iz Saveza logoraša u BiH, osuđeno je tek nekoliko zločinaca na 130 godina zatvora.

Zločin nad jamom Bunarevi gdje su ekshumirana 23 posmrtna ostatka mještana ključkog sela Humići kao i ubistvo svjedokinje Borke Ožegović, do danas je bez kazne, neradom policije i Okružnog tužilaštva u Banja Luci.

Za ratne zločine, uključujući i one počinjene u Manjači, Haaški tribunal je Milomira Stakića osudio na kaznu od 40 godina zatvora. Radoslav Brđanin pred istim je sudom osuđen na 32 godine zatvora. Sud BiH je Nikolu Kovačevića osudio je na 12 godina. Banjalučki okružni sud zbog mučenja civila na 11, 8 i 6 godina zatvora osudio je pripadnike Prvog Krajiškog korpusa vojske RS, Željka Bulatovića, Sinišu Teodorovića i Zorana Gajića. Podsjećamo i na presudu Zagrebačkog županijskog suda za zločine u logoru Manjača.

18 Novembra
00:00

Prijedor