Izvor: zadarskilist.novilist.hr

Općina Jasenice obilježila je danas 31. tužnu obljetnicu ubojstva sedmero nevinih civila u tada okupiranom Zatonu Obrovačkom. Kao odgovor na žestoki napad hrvatskih snaga tijekom vojno-redarstvene operacije Maslenica, koja je rezultirala oslobađanjem zadarskog zaleđa, Masleničkog ždrila i zrakoplovne luke Zemunik, u okupiranom području uslijedili su zvjerski zločini nad civilima, većinom ženama i starcima. Samo 26. siječnja 1993. godine u Zatonu je ubijeno šestero civila, pet žena i jedan starac – Ika Modrić (1905.), Anica Modrić (1919.), Marija Modrić (1940.), Milica Modrić (1950.), Ružica Modrić (1947.) i Petar Maričić (1906.). Tijekom polaganja vijenaca pokraj kapelice u Zatonu, molitvu je predvodio don Krešo Ćirak, župnik Župe sv. Josipa u Obrovcu.

– Našli smo se s obiteljima stradalih da jedni druge tješimo. No, ništa bez Božje utjehe nije potpuno. S Bogom sama smrt postaje lijek našim dušama, liječi nas od ljudskog, od samodostatnosti i samobitnosti, egoističnosti, grijeha i svega onoga što Bogu ne pripada, poručio je don Ćirak. Velečasni se osvrnuo i na godišnjicu objave dokumentarnog filma »Kronika zločina u Modrićima«, redatelja Luke Klapana, i prozvao predstavnike Grada Obrovca.

– Potaknuti njihovim životom i smrću, izmjerimo svoj današnji život. Da li u ovome životu služimo ili ne služimo, jesmo li najamnici poput ljudi iz Grada Obrovca ili služimo svom narodu. To spominjem iz jednostavnog razloga što se ove godine navršava godišnjica da smo objavili film o stradanjima ovih ljudi. Grad Obrovac na to se oglušio i zato ih prozivam javno, kazao je don Ćirak.

 

26 Januara
00:00

Jasenica