Izvor: preporod.info

Polaganjem cvijeća, te odavanjem počasti na šehidskom Spomen-obilježju kod zgrade Općine Trnovo, danas je obilježena 32. godišnjica mobilizacije policije u odbrani Bosne i Hercegovine – Dan policije SJB Trnovo.

Uloga aktivnog i rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti Trnovo i CSB Sarajevo MUP-a RBiH, bila je presudna za odbranu opkoljene općine Trnovo, te grada Sarajevo koji je tada bio pod opsadom.

Evociranjem uspomena na poginule šehide, kao i poginule i umrle policajce, prisutni su imali prilike da se prisjete teških trenutaka iz perioda odbrambeno-oslobodilačkog perioda, kada su rame uz rame branili bedeme grada Sarajevo.

Današnjem obilježavanju u Trnovu prisustvovao je i ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović, koji je ukazao na važnost uloge ovog sastava u Trnovu ali i šire.

– Vrlo je važno spomenuti doprinos aktivnog i rezervnog sastava SJB Trnovo u odbrani od agresora, i odati im priznanje koje su i zaslužili. Dvadeset i šest hrabrih momaka tada je dalo svoje živote, u borbenim zadacima, za našu današnju slobodu. U čast njima, ali i svima vama smo danas ovdje, da zajednički pokažemo da nisu zaboravljeni, i da ih se sjećamo sa velikim poštovanjem. Naši šehidi su i naši heroji, koji su danas mogli stajati ovdje ispred vas, da nas nisu prerano napustili. Neka je svima njima lahka zemlja, vječiti rahmet i slava – poručio je Osmanović.

Posebna počast odata je policajcima koji su dali svoje živote u odbrani: Mirsadu Dediću, Dragoljubu Kneževiću, Ibri Bjelici, Edibu Ploči, Zahidu Bunaru, Sakibu Ćosiću, Senadu Drinjakoviću, Abidu Hamziću, Zulfi Krupaliji, Dini Sačiću, Fikretu Leki, Suadi Zagorac, Edibu Zagorcu, Hajri Malkiću, Uzeiru Šehoviću, Rizi Hodžiću, Nerminu Terzi, Kasimu Spahiji, Munibu Veliću, Ismetu Mehaniću, Sadi Zuliću, Kemi Mehaniću, Ibri Leki, Zajki Mizdraku, Aliji Mehaniji i Hamzi Mulaosmanoviću.

Najvećim ratnim priznanjem odlikovano je 15 pripadnika, a SJB Trnovo je dobitnik najvećeg kolektivnog priznanja MUP-a RBiH Ratne zastave, koju su još dobile i Specijalna jedinica ‘’Bosna’’ i Specijalna jedinica ‘’Lasta’’, saopšteno je iz Službe za protokol i press KS.

22 Septembra
00:00

Trnovo