Izvor: autonomija.info

Građanski aktivisti, građani i predstavnici nevladinih organizacija položili su danas cveće na spomen-ploču Srđanu Aleksiću, kod zgrade Gradske uprave u Pančevu.

Srđan Aleksićubijen je u Trebinju 1993. godine braneći svog sugrađanina Alena Glavovića.

Kasnije večeras biće održana tribina o Srđanu Aleksiću “Ko su danas naši heroji?”, u organizaciji Građanske akcije Pančevo i Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV), a uz podršku forumZFD-a Srbija.

Govoriće predstavnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Damir Arnaut, član Upravnog odbora NDNV-a Darko Šper i programski koordinator Inicijative mladih za ljudska prava Marko Milosavljević.

Razgovor će moderirati Ljiljana Spasić iz Građanske akcije Pančevo.

 

„On je štitio čoveka, i ja sam ponosan na njega“

Pre 26 godina na današnji dan preminuo je Srđan Aleksić, mladić koga su 21. januara zverski pretukli pripadnici Vojske Republike Srpske u centru Trebinja, samo zato što je od ubistva odbranio svoga komšiju i prijatelja Alena Glavovića, Bošnjaka iz Trebinja.

Aleksića su pretukli nakon što je pokušao da im se suprotstavi, pošto su tukli Glavovića. Zločinci su potom nasrnuli na Aleksića i kundacima ga pretukli, nakon čega je pao u komu i šest dana kasnije preminuo.

Sve se dešavalo u strogom centru grada, u blizini pijace i lokalne policijske stanice.

Srđanov otac Rade Aleksić napisao je tada u čitulji: „Umro je vršeći svoju ljudsku dužnost.“ „On je štitio čoveka, i ja sam ponosan na njega“, kazao je Rade Aleksić u jednom ranijem intervjuu.

Građani Trebinja kažu da je Srđan Aleksić bio prvi i jedini vojnik koji je otvoreno, ispred opštine, „zgađen onim što se dešavalo na dubrovačkom ratištu“, protestvovao i bacio pušku. I pre tragičnog dana, on je u nekoliko navrata odbranio svoje komšije Bošnjake od nasilnika i zlikovaca.

Srđan Aleksić bio je juniorski rekorder u plivanju i bavio se amaterskim pozoristem,

Prema rečima očevidaca, Aleksića su prebijala četvorica u uniformama Vojske Republike Srpske. Jedan od četvorice napadača poginuo je nekoliko meseci kasnije na ratištu, dok su ostala trojica bili osuđeni na po dve godine i četiri meseca zatvora.

Srđanu Aleksiću je 2007. godine u Sarajevu posthumno dodeljena Povelja Helsinškog odbora za ljudska prava u Bosni i Hercegovini. Kako je tada objasnio predsednik Helsinškog odbora Srđan Dizdarević, “Srđan je svojim delom pokazao da se čovekom može biti i ostati i u teškim vremenima”. Iste godine, Radio-televizija Srbije je snimila dokumentarni film “Srđo”.

Naredne, 2008. godine, više od 120 nevladinih organizacija iz regiona zatražilo je od gradskih vlasti u regionu da jednoj ulici u svojim gradovima daju ime Srđana Aleksića.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina inicirala je da u centru Novog Sada od 2009. godine jedan prolaz nosi ime po Srđanu Aleksiću. Taj prolaz se nalazi u strogom centru grada i u njemu je smešteno nekoliko kafića, koji su omiljena mesta za izlazak mladih.

Još nekoliko gradova u regionu potom je je jednu ulicu ili prolaz nazvalo po Srđanu Aleksiću. Skupština i Vlada Vojvodine su 2011. godine posthumno dodelili nagradu za toleranciju Srđanu Aleksiću.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine i Udruženje BH novinari iz Bosne i Hercegovine su 2014. i 2015. godine snimili nekoliko dokumentarnih filmova inspirisanih herojstvom Srđana Aleksića.

Alen Glavović danas sa porodicom živi u Švedskoj i svake godine obilazi grob Srđana Aleksića.

 

Ne davimo Beograd obeležio godišnjicu smrti Srđana Aleksića

Predstavnik Pokreta Ne davimo Beograd Dobrica Veselinović položio je danas venac na ploču Srđana Aleksića, Srbina iz Trebinja kojeg su ubili vojnici Vojske Republike Srpske.

„Danas obeležavamo godišnjicu smrti Srđana Aleksića, mladića koji je u poginuo braneći od napada svog komšiju koji je bio meta samo zbog druge veroispovesti. U teškim vremenima i izazovima koje nam predstoje ovakvi primeri govore nam da moramo izabrati stranu dobra i usprotiviti se svakom zlu“, kazao je Veselinović.

27 Januara
13:45

Pančevo