Izvor: balkaninsight.com

Stanovnici sela Poljak kod Srebrenice danas su obilježili 29. godišnjicu napada srpskih snaga u kom je stradao 21 civil, među kojima i dvoje djece, za čija ubistva do danas niko nije odgovarao.

Godišnjicu napada na selo mještani Poljaka obilježili su vjerskim obredom u Memorijalnom centru Srebrenica nakon čega je posjećeno spomen-obilježje poginulim borcima i civilnim žrtvama rata u selu.

U napadu je ubijena ukupno 21 osoba, među kojima su bile i dvije žene i dvoje djece koji su odvedeni i nikada više nisu viđeni.

Mujesira Avdić je za BIRN ispričala da je selo granatirano pred zoru 24. januara 1993. godine. Ona u tom trenutku nije bila u selu, a kada je uveče došla kući saznala je da su pet člana njene porodice ubijeni, među njima i njena majka Hamida i strina Mulka.

„Ušli su u kuću tu, u amidžinu kuću, gdje su one bile, njih su ubili, nožem su obje ubili. Nađene su u kući, jedna u jednoj sobi, druga u drugoj“, kazala je Avdić.

„Ja kad sam se kasnije vratila u tu sobu, gdje je moja majka nađena, mrtva, ubijena, bilo je krvi po zidu, mlazovi, vjerovatno je ona po sobi, na nogama bila dok nije iskrvarila i onda je pala. Amidža je čuo dolje u podrumu kako majka i strina, njegova supruga, vrište i plaču ‘šta hoćete od nas, nemojte nas, šta smo vam mi krive’“, ispričala nam je Avdić.

Dvije žene, među kojima i Mujesirina rodica, sa malom djecom odvedene su tokom napada na Poljak.

„Nikad nisu pronađeni, nit se zna gdje su i šta su“, rekla nam je Avdić.

Njen amidža, koji je preživio napad, ubijen je u Potočarima 1995. godine tokom pada Srebrenice.

Kadefa Muhić, predsjednica Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Srebrenica, za BIRN ističe kako imaju saznanja da je selo granatirano iz mjesta Perućac koje se nalazi u Srbiji, preko Drine.

Objasnila je da je nekoliko granata palo na susjedno mjesto Đurđevac, gdje su istog dana ubijene tri osobe.

Za ove zločine niko nije procesuiran.

„Bila bi satisfakcija porodicama žrtava, da je neko osuđen za ovaj zločin što je učinjen, da novi priraštaj mladih, da mogu izvući pouku iz toga, da zločine ne treba raditi, da se on ne isplati, ali ovim neradom Tužilaštva nekima će biti pouka, oni koji su radili taj zločin pa njihovi nasljednici biće pouka da to ponovo mogu raditi, a da neće niko za to odgovarati“, istakla je Muhić.

Nejra Džaferagić

24 Januara
18:20

Poljak