Izvor: split.hr

 

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća u Splitu je obilježen Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Na braniteljskom groblju splitskog Lovrinca vijence su položili roditelji poginulih branitelja, predstavnici udruga iz Domovinskog rata, HRM-a, Policijske uprave splitsko-dalmatinske, a zajednički vijenac položili su i predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet, zamjenik gradonačelnika Bojan Ivošević i zamjenik župana splitsko-dalmatinskog Stipe Čogelja. Nakon polaganja vijenaca vojni kapelan don Branimir Projić održao je kratku molitvu.

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježava se 18. studenoga u sjećanje na dan kada je 1991. godine slomljena herojska obrana Grada Vukovara, počinjen pokolj u Škabrnji te kada su svoje junaštvo iskazali branitelji Saborskoga, Slunja, Cetingrada te Rakovice. Bitka za Vukovar, u kojoj je sudjelovalo oko 1800 branitelja, započela je 25. kolovoza, a završila 18. studenoga 1991. Do tragičnog sloma obrane grada poginule su 1624, a ranjeno više od 2500 osoba.

U koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenih branitelja i civila, a iz grada je prognano oko 22 tisuće njegovih stanovnika. Uz žrtvu Vukovara, prisjećamo se i pokolja 43 hrvatska civila u Škabrnji koji su istoga dana 1991. godine počinili pripadnici JNA-a i srpski pobunjenici, a koji su Škabrnju po okončanju napada spalili i u potpunosti uništili.

17 Novembra
17:25

Split