Izvor: kosovo-online.com

U znak sećanja na masovna kidnapovanja i ubistva srpskIh žitelja Retimlja, Opteruše, Orahovca, Velike Hoče i Zočišta, u periodu od 1998. do 2000. godine, danas je služen parastos, kome su pored članova porodica prisustvovali i članovi Udruženja kidnapovanih i nestalih.

Parastosom ispred spomenika kidnapovanim i ubijenim Srbima u Velikoj Hoči obeležena je 24. godišnjica od stradanja 84-oro Srba u opštini Orahovac. Okupljeni su nosili fotografije ubijenih članova porodice.

Negovan Mavrić koordinator udruženja porodica kidnapovanih i nestalih naveo je da su 1998. i 1999. godine Srbi smetali svima, bez obzira na pol, godine, funkciju.

“Nismo shvatili ozbiljno šta nam se sprema”, dodao je on.

“Mi kao udruženje, kao porodice, nećemo odustati, dok se ne pronađe i poslednja žrtva, dok se ne sazna istina za sva 84 imena. Nećemo da odustanemo. Mi znamo gde se nalaze njihova tela, samo je problem rad ljudi, koji odlučuju o tim grobnicama, lokacijama gde se nalaze, samo iz njima znanih razloga i dalje tragamo za njima. Nismo izgubili nadu da naših još ima živih, ali barem za one, za koje znamo gde se nalaze njihovi posmrtni ostaci, barem njih da sahranimo kako dolikuje”, kazao je Mavrić.

Mavrić je napomenuo da je razgovarao sa Miroslavom Lajčakom od koga je zatražio da pitanje nestalih bude glavna tema tokom dijaloga, dodajući da problem nisu tablice, struja, već nestali ljudi, da bi se porodice koje tragaju umirile sa pronalaskom najmilijih.

Parastosu je prisustvovao i pomoćnik direktora Kancelarije za KiM Igor Popović.

“Zločin i danas traje. Jedan deo nestalih je danas pronađen, za drugima se i dalje traga. To je produženi zločin. Teške su naše žrtve. Cilj zločinaca je bio da nestane srpsko ime, da nestanu srpske kuće, da nema srpskih hramova, u sredini koja još od doma Nemanjića bila centar srpske duhovnosti i srpskog društvenog života. Sa čak 24 crkve, tri manastira, ovo područje je jedinstveno. Hteli su sve to da zbrišu ali nisu uspeli”, kazao je Popović i dodao da će uz pomoć Kancelarije za KiM i Vlade Republike Srbije pomoći da srpski narod opstane.

Miroslav Stojković, predstavnik Upravnog odbora koordinacije srpskih udruženja kidnapovanih i nestalih zahvalio se Mavriću na radu i organizacij i od Popovića zatražio da se donese zakon o porodicama kidnapovanih i ubijenih.

“Mi se moramo boriti za naše žive naslednike porodca, kroz materijalno, stambeno i finansijsko obešetećenje. A to možemo na način donošenje zakona o porodicama kidnapovanih i ubijenih. Na teritorji čitave bivše Jugoslavije, u svim republikama i državama donet je taj zakon i porodice su zaštićene, a kod nas to još nije”, kazao je Stojković i zatražio od Popovića da sa Veljkom Odalovićem donesu Zakon pre formiranja Vlade.

Jovan Đuričić, predsednik PO opštine Orahovac zahvalio se svima na duhovnoj i materijalnoj podršci.

“Sećanje na sve njih nikada neće prestati ,ono mora biti trajno i večitio. Dok je živih i sećanje na postradale traje i na ovakv način se obeležava, oni će uvek biti sa nama, i biće spašeni od zaborava. Nikada ih nećemo zaboraviti”, poručio je Đuričić.

18 Jula
17:15

Orahovac, Velika Hoča