Izvor: riznica.net

Parastosom u crkvi Svete Petke u Lapljem Selu danas je obeležena dvadeset druga godišnjica od terorističkog napada na konvoj autobusa Niš ekspresa  u mestu Livadice kod Podujeva kada je poginulo 12 a ranjeno 43 ljudi. Najmlađa žrta bio je dvogodišnji dečak Danilo Cokić. Za ovaj zločin još uvek niko nije odgovarao.

Godine prolaze, ali boli isto kao i prvog dana kaže Jelena Stojanović koja je 16. februara 2001. u napadu kod Livadica izgubila sestru. Obe su bile u istom autobusu.

“22 godine smo tužni, godinu više nego prošle godine, 22 godine se pitamo zašto? Već 22 godine se pitaomo ko? 22 godine je sve isto. Sad je ve uzaludno, uzaludno je i nadati se, uzaludno je i očekivati bilo šta, sve je moglo da se htelo, a nije se htelo“, rekla je Stojanović.

U terorističkom napadu na autobus Niš eksprsa u mesti Livadice kod Podujeva eksplozijom mine raznesen je prvi autobus iz konvoja koji je prevozio raseljene Srbe u Gračanicu na zadušnice. Poginulo je 12. ljudi, a 43. povređeno. Za miniranje je upotrebljeno od 70 do 100 kilogrma eksploziva koji je bio smešten u drenažnoj cevi ispod magistralnog puta.

Istragom, koja je uključila DNK analize za miniranje je optužen Albanac Fljorim Ejupi koji je uhapšen a potom pobegao iz američke vojne baze Bondstil. Uhapšen je kasnije u Tirani i od sudskov veća Međunarodnih sudija UNMIK-a osuđen na 40 godina zatvora. U drugostepenom postupku, godinu dana kasnje, Vrhovni sud u Prištini oslobodio je Ejupija zbog navodnog nedostatka dokaza.

Na grob postradale Mirjane Dragović vence i cveće položili su načelnik Kosovskog okruga Srđan Popović, Privremeni organ Skupštine Grada Priština Novak Živić i predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

„Svi zločini koji se dešavaju nad srpskim narodom stavljaju se ispod tepiha. Naša je obaveza da ovde dolazimo svake godine i ako već nemamo šta da kažemo ne smemo da izgubimo volju i nadu u to da će pravda jednog dana doći po svoje“, rekao je načelnik kosovskog upravnog okruga Srđan Popović.

Odgovornost međunarodne zajednice zbog ovog i svih zločina koji su počinjeni nad Srbima je velika, rekla je predsednica opštine Grčanica Ljiljana Šubarić.

„Ne smemo takođe zaboraviti da međunarodnu zajednicu podsećamo da zločin u Livadicama, Goraždevcu, Starom Gracku neće zastareti i zato tražimo pravdu za nastradale i njihove porodice“, rekla je Šubarić.

Srpska lista: Nema predstavnika međunarodne zajednice i stranih ambasada na mestima gde se odaje pomen srpskim žrtvama

Srpska lista i podseća  da porodice žrtava čekaju na odgovor ko je i zašto ubio njihove najdraže, pustio odgovorne, ko je i zašto zatvorio istragu ovog zločina.

Ovaj zločin je jedna od najvećih mrlja na obrazu međunarodne zajednice, pre svega jer nije bila u stanju da zaštiti živote Srba koji su samo hteli da obiđu grobove svojih najmilijih, a po drugih put kada su volšebno oslobodili one za koje su postojali materijalni dokazi da su učestvovali u izvršenju ovog monstruoznog zločina, pa čak i obustavili dalju istragu ovog slučaja, podseća se u saopštenju.

Srpsa lista dodaje da ni danas, kao ni prethodnih godina na obeležavanju stradanja srpskog naroda nema predstavnima međunarodne zajednice, niti ambasadora u Prištini, koji su često prisutni na mestima stradanja drugih naroda.

„Kao da su Srbi bili i ostali legitimna meta, da za srpske žrtve niko od njih ne mari. Iako smo svesni zida ćutanja kada su u pitanju zločini nad Srbima, i danas pozivamo odgovorne da nastave istragu, pronađu i kazne odgovorne za ovaj, ali i za zločine u Starom Gracku, na reci Bistrici  kao i one koji su planirali i realizovali martovski pogrom 2004. godine. Naša obaveza je da nikada ne prestanemo da tražimo da se odgovorni kazne, da ne dozvolimo da srpske žrtve prekrije veo zaborava, i da ne damo zločincima da u tišini nastave kao da ništa nisu uradili“, zaključuje se u saopštenju Srpske liste.

16 Februara
00:00

Laplje Selo