Izvor: balkans.aljazeera.net

Riječ je o oko 25.000 osoba drugih etničkih zajednica sa područja bivše SFRJ koji su u godini slovenskog osamostaljenja na taj način ostali bez dokumenata za identifikaciju.

Slovenski predsjednik Borut Pahor izvinio se ljudima kojima je 1991. godine oduzet domicil u Sloveniji jer nisu u roku aplicirali za slovensko državljanstvo.

Riječ je o oko 25.000 osoba drugih etničkih zajednica sa područja bivše SFRJ koji su u godini slovenskog osamostaljenja na taj način ostali bez dokumenata za identifikaciju te prijašnjih radnih i socijalnih prava, za koje se kasnije uvriježio termin “izbrisanih” ne-Slovenaca.

Oni su praktički takvom odlukom izbrisani iz registra stalnog stanovništva, što je značilo da su preko noći izgubili pravo boravka i praktički postali stranci, prenosi Hina.

Primajući njihove predstavnike, Pahor im se službeno izvinio u ime države, rekavši da se radilo o neustavnoj odluci i kršenju ljudskih prava.

Problem ‘izbrisanih’ godina

“Danas zauvijek zaključujemo razdoblje negiranja i nepriznavanja svih patnji i teških tragičnih posljedica tog nezakonitog, neustavnog i diskriminatornog čina”, kazao je Pahor.

Dodao je da Slovenija za neopravdano brisanje tih ljudi iz registra stanovnika preuzima i moralnu odgovornost te da je među “izbrisanima” tada bilo i više od 5.000 djece.

Na problem “izbrisanih” godinama su upozoravale nevladine organizacije, a kasnije je uredbu o ukidanju slovenskog domicila tim ljudima s ustavnog stajališta poništio i slovenski Ustavni sud.

Evropski sud za ljudska prava je 2014. godine, na tužbu nekolicine “izbrisanih”, donio presudu u njihovu korist te naredio Sloveniji da šesterici tuženika isplati po 20.000 eura na ime nematerijalne štete zbog kršenja ljudskih prava.

26 Februara
19:15