Izvor: kryeministri.rks-gov.net

Povodom 25. godišnjice masakra u Ćirezu i Likošanu, premijer Republike Kosovo Albin Kurti, zajedno sa predsednikom Skupštine Glaukom Konjufcom i ministarkom pravde Albulenom Haxhi, odao je počast 24 ubijenim albancima od srpskih snaga 28.02.1998 godine.

Prisećajući se današnjeg dana, premijer Kurti je rekao da je ova osveta preme bespomoćnim i nenaoružanim civilima došla zbog toga što je Oslobodilačka vojska Kosova sve više jačala i imala sve više uspeha u obračunu sa srpskim policijskim snagama.

Istovremeno, ovaj masakr je, kako je istakao, i prvi masakr u poslednjem ratu na Kosovu kada je postalo jasno da je oslobodilački put našeg naroda neminovan i nepovratan.

„Ovom prilikom, kao premijer, kao građanin, kao Albanac, delim bol i tugu sa članovima porodice. Imamo veliku čežnju za onima koji nisu među nama, ali u isto vreme osećamo ponos zbog njihovog otpora i osećamo odgovornost za pravdu za njih“, rekao je premijer Kurti.

U ovom odavanju počasti, premijer Kurti je bio u pratnji brojnih kolega i aktivista centra Vetevendosje/Samoopredeljenja u Glogovcu i Srbici, zamenika ministara i članova Skupštine.

Kompletna izjava premijera Kurtija:

Zajedno sa predsednikom Skupštine Glaukuom i ministarkom pravde Albulenom, i mnogim kolegama i aktivistima, zamenicima ministara i poslanicima, i prijateljima centra Vetevendosje u Glogovcu i Srbici, došli smo da se poklonimo, da odamo počast povodom 25. godišnjice masakra u Ćirezu i Likošanu, pri čemu su 24 Albanca, od kojih 20 bespomoćnih, nenaoružanih civila, ubijena pre 25 godina, odnosno 28. februara 1998. godine.

Osveta nad bespomoćnim i nenaoružanim civilima je usledila jer je Oslobodilačka vojska Kosova uzimala maha i imala sve više uspeha u obračunu sa srpskim policijskim snagama, a ujedno ovaj masakr označava prvi masakr u poslednjem ratu na Kosovu, kada je postalo jasno da oslobodilački put našeg naroda je neminovan i nepovratan.

Nedelju dana posle ovog masakra imamo i Epopeju OVK-a u čijem Prekazu za nekoliko dana obeležavamo i 25. godišnjicu.

Ovom prilikom, kao premijer, kao građanin, kao Albanac, delim bol i tugu sa članovima porodice. Žudimo za onima koji više nisu među nama, ali u isto vreme osećamo ponos na njihovu izdržljivost i osećamo odgovornost za pravdu za njih.

Slava svim palim borcima i mučenicima nacije!

28 Februara
00:00

Ćirez