Izvor: klix.ba

Danas se navršava 28. godišnjica zločina koji su počinile snage HVO-a u Stupnom Dolu kod Vareša nad bošnjačkim civilima. Savez logoraša u Bosni i Hercegovini s nizom drugih udruženja obilježava godišnjicu zločina.

Jutros je počeo završni treći dan aktivnosti obilježavanja. Savez logoraša u Bosni i Hercegovini pridružit će se Udruženju logoraša “23. oktobar `93.” iz Vareša , Medžlisu IZ Vareš i BZK “Preporod” Vareš, te obilježiti 28. godišnjicu zločina nad Bošnjacima Stupnog Dola i Vareša, koji su počinili pripadnici HVO jedinica.

Također će uzeti učešće u “Maršu mira: Trasa spasa” kojom su neki Bošnjaci ovog područja uspjeli da izbjegnu sličnu sudbinu najgore stradalih.

Zločin u Stupnom Dolu su počinile jedinice HVO-a, koje je predvodio komandant Ivica Rajić, koji su istog dana ušli i u Vareš. Među oko 200 vojnika HVO-a bile su i jedinice iz Kiseljaka pod nazivom “Maturice” i “Apostoli”.

Muškarci su odvezeni u logore, kuće su opljačkali, a muškarci, žene i djeca su smaknuti, zapaljeni. Od 38 ubijenih samo šest je bilo vojnika, a petero djece od 1 do 13 godina.

Haški tribunal je 2006. godine osudio Ivicu Rajića na 12 godina zatvora zbog zločina i kršenja Ženevskih konvencija, što je pomenuti i priznao, a nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne pušten je na slobodu.

Bitno je pomenuti da je tokom suđenja Ivici Rajiću pred Tribunalom u Hagu obzananjeno da je general Hrvatske vojske Slobodan Praljak, Rajiću naredio da “sredi situaciju u Varešu”, te da “ne pokaže milosti ni prema kome”!

U logorima u Varešu je bilo zatočeno oko 450 muškaraca Bošnjaka, koji su tokom zatočeništva bili izloženi brojnim torturama, a veliki broj žena i djece u Varešu surovo je mučen od strane pripadnika HVO-a. Procjena je da je nekoliko desetina žena bilo žrtvom silovanja ili seksualnog zlostavljanja.

Za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Stupnom Dolu, osim Ivice Rajića, pred Kantonalnim sudom u Zenici je proglašen krivim i Dominik Ilijašević, a Miroslav Anić je 2011. godine pred Sudom BiH također osuđen, obojica na po 15 godina zatvora.

S.M.

23 Oktobra
16:15

Stupni Do