Izvor: krajina.ba

U organizaciji Savjeta Mjesne zajednice Orašac, u naselju Duljci, prisjećaju se nevinih žrtava, stanovnika bihaćkih naselja Orašac i Ripač, koje su pripadnici agresorske vojske, na današnji dan, prije 31. godinu, na zvjerski način ubili a potom spalili.

Stanovnicima Ljutočke doline, u prisjećanju na žrtve zločina počinjenog u Duljcima 1992. godine, pridružili su se predstavnici gradske vlasti te u ime Vlade Unsko-sanskog kantona ministri Esad Bašagić i Senad Dizdarić koji su položili cvijeće na spomen obilježju i odali počast zvjerski ubijenim Bošnjacima, civilima među kojima je najmlađa žrtva bila trinaestogodišnja djevojčica.

Ministri Bašagić i Dizdarić, u razgovoru sa mještanima Orašca, odali su im priznanje na njihovoj dostojanstvenoj borbi za istinu i pravdu za nevine žrtve, civile iz Orašca, Ripča i okolnih naselja.

– Ljutočka dolina je simbol herojstva i otpora agresoru, primjer povratka, obnove i ljubavi prema rodnom kraju i izgrađene kulture sjećanja. Dok govorimo o strahotama zločina koji su se ovdje desili borimo se da se ovo i ovakvo zlo nikom ne ponovi. Uvaženi doktor Mujo Begić jednom je prilikom kazao da su žrtve u Duljcima 1992. godine prvi put ubijene metkom, drugi put kada su zapaljeni, a treći put kada su njihova tijela bacili u jame i pokušali sakriti. Mi ćemo ih pamtiti. Svakog od njih za čiji se smiraj molimo. Naša je obaveza da govorimo istinu o počinjenom genocidu nad Bošnjacima i nikad nećemo dozvoliti da nevine žrtve zlo ponovo ubije – zaboravom, kazao je Esad Bašagić, ministar za pitanja boraca i RVI u Vladi USK.

23 Septembra
00:00

Duljci