Izvor: portalnovosti.com

Na Gavrinici u Pakracu održano je sjećanje na stradanje i egzodus Srba iz zapadne Slavonije i Bilogore iz jeseni i zime 1991. godine

U crkvi rođenja Presvete Bogorodice na Gavrinici u Pakracu 16. decembra održano je sjećanje na stradanje i egzodus Srba iz zapadne Slavonije i Bilogore iz jeseni i zime 1991. godine. Komemoraciju niz godina priređuju vijeća srpske nacionalne manjine Bjelovarsko-bilogorske, Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske i Brodsko-posavske županije. Domaćini ovogodišnje komemoracije i pomena na stradale srpske civile iz 1991. godine bili su VSNM Požeško-slavonske županije i pakračko manjinsko vijeće.

Komemoracija je počela liturgijom koju je služio pakrački paroh Aleksandar Crnogorac uz sasluženje požeškog paroha Nikole Petrovića, paroha Stojana Janjića iz Medinaca, te daruvarskog paroha Đorđa Teodorovića, a obred je vršio i protođakon Milan Tomašević iz Pakraca.

U prigodnoj besjedi o. Đorđe Teodorović prisjetio se teškog stradanja srpske zajednice, ali i pozvao da se prisutni prisjete i na stradanja većinskog hrvatskog naroda iz tih teških vremena iz 1991 godine.

Liturgiji su prisustvovali požeško slavonski dožupan Nikola Ivanović, dožupan Bjelovarsko-bilogorske županije Saša Lukić te sisačko-moslavačka županica Mirjana Oluić, kao i brojne delegacije drugih vijeća.

Delegacije su položile vijence u Marinom selu u Pakračkoj poljani gdje je bio zatvoren i pobijen velik broj srpskih civila iz raznih krajeva Hrvatske, kao i u Bučju gdje je bio logor za Hrvate.

– Prisjetili smo se ovih teških događaja koji u javnoj sferi nisu prisutni, ali su traumatični za srpsku zajednicu. Sjetili smo se stradanja ljudi koji su ostali u svojim selima, desetina i desetina spaljenih kuća, kolona i povlačenja naroda iz naselja sa obronaka Bilogore, Papuka i Psunja – rekao nam je predsjednik VSNM-a Bjelovarsko-bilogorske županije Darko Karanović koji je naglasio velik doprinos pododbora Prosvjete, na čelu s Nikolom Ivanovićem, u organizaciji skupa te domaćinstva u selu Kraguj gdje je sjedište pododbora.

Podsjetimo, u operacijama Hrvatske vojske tokom jeseni i zime 1991. odvijao se egzodus više hiljada Srba sa prostora Slavonije i Bilogore, kao i potpuno uništavanje velikog broja sela uz više pobijenih srpskih civila Srba. Za te zločine nitko od počinilaca nije odgovarao.

 

16 Decembra
00:00

Gavrinica