Izvor: aa.com.tr

Povodom 27. aprila – Nacionalnog dana nestalih lica, stotinama žutih cvetova danas je u centru Prištine ispisan broj 1.620, čime je simbolično zatraženo rasvetljavanje sudbine isto toliko nestalih osoba tokom poslednjeg rata na Kosovu, javlja Anadolu Agency ( AA).

Ovoj simboličnoj akciji na Trgu Skenderbeg, koji je organizovala Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu (YIHR), pridružili su se i građani.

„Kosovske institucije odgovorne su za manjkave i površne napore po pitanjima suočavanja sa prošlošću, a posebno na rasvetljavanju sudbine i lociranja nestalih lica“, rekla je Marigona Shabiu iz YIHR-a.

Ona je kazala da je Kosovo 23 godine od rata još uvek daleko od trajnog mira, jer istina i pravda za sve žrtve i preživele nedavnog rata na Kosovu nisu uspostavljene. Istakla je da se ovom simboličnom uličnom akcijom pokazuje solidarnost sa porodicama nestalih lica kojima je i dalje uskraćeno pravo na istinu i pravdu.

Vladina Komisija za nestala lica, u saradnji sa Koordinacionim savetom udruženja porodica nestalih na Kosovu i drugim organizacijama, danas je tokom dana, povodom Nacionalnog dana nestalih lica položila vence ispred Spomenika nestalim licima u Prištini.

Prisustvovali su i predsednik Skupštine Kosova Glauk Konjufca, koji je rekao da treba izvršiti veći pritisak na Srbiju da se rasvetli sudbina nestalih.

 

Zylfije Adem Jakupi

27 Aprila
15:50

Priština