Izvor: vijesti.hrt.hr

Nakon što su predstavnici srpskih organizacija položili vijence kod Dunava i na Ovčari, time odavajući počast svim nestalim i ubijenim Vukovarcima iz 1991., novinarima se obratio predsjednik SNV-a Milorad Pupovac. Prenosimo njegovu cjelovitu izjavu ‘U ime stradalih i nestalih’. 

“Kao i ranijih godina i danas na 30. godišnjicu stradanja ovog grada obišli smo dva mjesta na kojima su počinjeni teški zločini nad njegovim građanima – Dunav i Ovčaru, te u srpsko-pravoslavnoj crkvi sv. Nikole zapalili svijeće za sve nedužne žrtve, sve poginule.

Učinili smo to sa snažnim suosjećanjem s njihovom patnjom kao i s patnjom koju njihovo stradanje do danas izaziva kod njihovih najbližih. Naša je dužnost da ih se sjećamo i da se sjećamo na takav način da jačamo osjećaj mira među građanima Vukovara i Hrvatske. I više od toga, da jačamo osjećaj mira s jedne i druge strane Dunava.

Ni 20 godina nakon strašnog 2. svjetskog rata Charles de Gaulle i Konrad Adenauer potpisali su Elizejski ugovor ili Ugovor o prijateljstvu između svojih zemalja i tako stvorili osnove poratne i današnje Evrope. Mi smo više puta u posljednjih 30 godina kretali tim putem, pa smo se ponovo vraćali na mjesta s kojih smo kretali. Zato bih ovdje i na današnji dan s najsnažnijim osjećajem pijeteta prema žrtvama stradanja ovog grada i zemlje htio reći sljedeće:

“U Vukovaru nisam bio prije 30 godina, ali kao da sam bio”

Ovdje, u Vukovaru nisam bio prije 30 godina, ali kao da sam bio. Tamo, u Glini, nisam bio prije 80 godina, ali kao da sam bio. Svako od ovih mjesta i sve ove godine i njihove ratove, s više ili manje svijesti živimo i danas, ali na način na koji ne bismo trebali. Mi bismo trebali živjeti svoje živote, a ne smrti svojih mrtvih.

Mi bismo trebali živjeti svoje živote, a ne mržnje svojih i tuđih historijskih neprijateljstava. Mi bismo trebali živjeti živote svoje djece ukoliko ne želimo da njihove živote živi netko drugi. Mi bismo trebali živjeti budućnost svoje djece, a ne prošlost svojih očeva, djedova i pradjedova. Onih od prije 30 godina i onih od prije 80 godina. Da, mi ne bismo trebali živjeti u krugu, u kolu smrti, mržnje i strašne prošlosti naših predaka.

“Dolazimo zbog ideala života a ne smrti, zbog ideala slobode a ne mržnje”

Dolazeći ovdje i na sva druga mjesta na kojima smo bili ili bismo htjeli i trebali biti, dolazimo zbog ideala života a ne smrti, zbog ideala slobode a ne mržnje, zbog budućnosti a ne prošlosti. Dolazeći ovdje dolazimo zato da bismo u sjećanju na stradanja i u pijetetu prema stradalima oživjeli i osmislili naše ideale, ideale našeg budućeg života i naših budućih sloboda. Dolazeći ovdje dolazimo zato da bismo se odmakli od svega onog što je uništavalo živote, ograničavalo slobode i zatiralo ideale slobodnih pojedinaca i naroda te da bismo o tome imali jasan sud i da bismo kad treba znali zastupati takav sud.

Moralni politički autoriteti

Koliko će još vremena trebati da se na ovom mjestu i na drugim spomenutim i nespomenutim mjestima stradanja tokom 20. stoljeća pojave moralni i politički autoriteti naroda, vjera i država koji će podijeliti suosjećanje i žaljenje na takav način da će pijetet jednih postati i pijetet drugih, te da će kao takav trajati i da se neće zaustavljati ni na granicama identitetskim, ni na granicama političkim, to ne znamo. Znamo, međutim, da trebamo činiti sve da se čekanje ne pretvori u naše trajno stanje. Zato činimo ovo što činimo. Zato govorimo ovo što govorimo. U ime svih stradalih i nestalih. U ime života u miru i prosperitetu svakog od nas.

Milošević: Bit ću sutra u Koloni sa članovima Vlade

Boris Milošević, potpredsjednik Vlade kazao je kako su u Vukovar došli pokloniti se žrtvama i odati pijetet svim ljudima koji su stradali i onih koji se i dalje smatraju nestalima. Dodao je i da Vukovar zaslužuje svih ostalih dana biti “grad života, tolerancije i dijaloga”, “grad koji gradi sretniju budućnost” te da građani međusobno razgovaraju i zajednički rješavaju probleme.

– Ja ću sutra biti u Koloni sjećanja sa članovima Vlade i odat ću još jednom pijetet gradu Vukovaru i svim stradalima. Koliko mi je poznato u Koloni neće biti i njegovi kolege lokalni političari. Oni jesu dolazili na Memorijalno groblje i polagali vrijence. Vjerujem da će to biti i opet, kazao je. Potvrdio je da Milorad Pupovac sutra neće biti u Koloni.

16 Novembra
14:40