Izvor: radio-mreznica.hr

Srpske paravojne snage i JNA potpuno su opustošile Saborsko.

Saborčani su danas obilježili 30 godina stradanja sumještana koji su upravo na današnji dan, 12. studenog 1991. godine stradali u okupaciji i potpunom uništenju ovog mjesta.

Toga su dana srpske paravojne snage i JNA potisnule malobrojne i slabo naoružane branitelje Saborskog, ušle u mjesto i tom prigodom smaknule 52 mještana, hrvatskih branitelja i civila, uglavnom žena i staraca te potpuno opustošile, porušile i zapalile Saborsko i njegovu okolicu. Taj dan, najtragičniji u povijesti ovog mjesta, Saborčani i njihovi gosti obilježavaju u spomen na poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje i civile Saborskog, koji nisu dočekali slobodu i život u slobodnoj domovini za koju su se borili.

Tako su i danas brojna izaslanstva, uz svoje domaćine, položila vijence i zapalila svijeće pred spomen obilježjem žrtvama. Komemorativni skup započeo je hodnjom od zgrade Općine do spomen obilježja. Bili su tu izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general Tihomir Kundid, izaslanica predsjednika Sabora Republike Hrvatske Gordana Jandrokovića, zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanstvo Policijske uprave karlovačke, na čelu s načelnikom Uprave Darkom Bratićem, izaslanstva gradova i općina Karlovačke i susjedne Ličko-senjske županije, izaslanstva braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i brojni mještani Saborskog i okolice koji uvijek nanovo proživljavaju sjećanja na vrijeme stradavanja i okupacije.

U ime domaćina skupu se obratio načelnik Općine Saborsko Marko Bićanić, a u ime državnog vrha te svih gostiju, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Molitvu i blagoslov pred spomenikom predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, kao i službu Svete mise zadušnice, koja je potom održana u župnoj crkvi Svetog Ivana Nepomuka.

12 Novembra
12:35

Saborsko