Izvor: zadarskitjednik.hr

Pripadnici tzv. krajinske milicije izrešetali su puškom i potom u podrumu kuće zapalili 39-godišnjeg oca Dragu te 31-godišnju majku Nevenku te njihovu djecu, 11-godišnjeg Slobodana i 4-godišnjeg Gorana

Prije 32 godine hrvatsku javnost pogodila je vijest o stravičnom i okrutnom zločinu nad četveročlanoj obitelji Čengić iz Ervenika, jednom od najstravičnijeg zločina u hrvatskoj povijesti. Ervenik, 14 km od Kistanja, tada je bio u sastavu Zadarsko-kninske županije.

Krvoločni zločin dogodio se 18. siječnja 1992. godine u njihovoj obiteljskoj kući u zaseoku Šašići. Pripadnici tzv. krajinske milicije zvjerski sum ni krive ni dužnem i bez ikakve mogućnosti da se brane ubili, izrešetali vatrenim oružjem i potom u podrumu kuće zapalili 39-godišnjeg oca Dragu, 31-godišnju majku Nevenku i njihovo dvoje malodobne djece, 11-godišnjeg Slobodana i 4-godišnjeg Gorana. Monstrumi tada nisu ustuknuli ni pred pogledom nejači, malodobne djece.

– Na nama je da posjećujemo ova i slična mjesta i to ne samo zbog nas nego i zbog mlađih naraštaja da znaju i da shvate što se desilo kroz Domovinski rat, poručio je Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Izgradnja spomen kuće Čengić

U organizaciji UHDDR-a Benkovac u povodu obilježavanja 32. godišnjice ubijene obitelji Čengić u sjeni stoljetnih čempresa na mjesnom groblju u crkvi sv. Nikole don Ivan Perković, župnik Kistanja i Ervenika, brojna izaslanstva poklonila su se žrtvi obitelji Čengić na obiteljskoj grobnici i potom na mjestu stravičnog zločina, zapaljene su svijeće i položeni vijenci.

– Uvijek kad dođemo na mjesno groblje i ispred kuće gdje padoše nevine žrtve, stalno se pitamo, Bože, koji su to likovi, koje su to spodobe, koji su to poremećeni, podmukli umovi, monstrumi, pita se Nedjeljko Genda, predsjednik benkovačkog UHDDR-a, dodavši kako su nakon 70-metarskog dovođenja struje do kuće pok. Čegića u tijeku pripremni radovi za izgradnju spomen kuće.

Bože, koji su to likovi

Vijence su položili i svijeće zapalili izaslanstvo Minstarstva hrvatskih branitelja predvođeno Darkom Nekićem, Grada Benkovca predvođeno gradonačelnikom Tomislavom Bulićem, Udruge MUP-a i ZNG-a 90.-91. predvođene predsjednikom Tomislavom Božićem, HVIDR-e Benkovac predvođene v.d. predsjednika Mirom Dimlićem, Poskoka predvođeno predsjednikom Petrom Strmotom, Pionarskog grada predvođeno Zvonom Dumančićem, županijske Udruge civilnih žrtava Domovinskog rata Ljubica Krcić, UHDDR-a Pakoštane…

Ervenički Srbi već su davno prije odlučili protjerati Hrvate iz Ervenika na sastancima i pijankama u Damira Travice gostionici “Taverna” u središtu sela, u kojoj se četnikovalo i uz nastup beogradskog rock-sastava “Riblja čorba”.

Počast hrvatskom vitezu Ivici Pešutu

Prema “Zapisniku o primljenim obaveštenjima” odnosno iskazu zločinca Damira Travice od 13. veljače 1992. danog “ovlašćenom starešini Organa bezbednosti VP 7280 Knin” o “ubistvu porodice Čengić Drage dana 18.01.1992. godine u selu Ervenik, SO Knin”, počinitelji ovog stravičnog zločina su Damir Travica, Slobodan Kovačević zvani Ćipe i Nebojša Travica zvani Nebesilo.

– Jedini je izručen Hrvatskoj Damir Travica i osuđen na 15 godina zatvora, dok su druga dvojica na slobodi, najvjerojatnije u Srbiji, rečeno je kod kuće Čengić.

Na povratku iz Ervenika već se tradicionalno pomoli i zapali svijeće u Biovčinu Selu kod spomen obilježja hrvatskom vitezu Ivici Pešutu (2. travnja 1963.- 6. kolovoza 1995.), pripadniku 134. domobranske pukovnije Biograd.

 

PUTNIČE, POMOLI SE U TIŠINI

Na spomeniku podignutom od strane Grada Benkovca i Grada Knina piše: “Ovdje su dva anđela, otac i mater nevinu krvcu prolili na pragu. Putniče, pomoli se u tišini jer oni se mole za nas i domovinu dragu”.

18 Januara
00:00

Ervenik