Izvor: vecernjenovosti.ba

U Crkvi Svete Ognjene Marije u Podravanju kod Srebrenice danas će biti služen parastos za 60 srpskih vojnika i civila iz ovog sela, od kojih je trideset dvoje ubijeno 24. septembra 1992. godine.

Potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da će parastosom, prisluživanjem svijeća za pokoj duša stradalih i polaganjem cvijeća kod spomen-ploče na ulazu u crkvu biti obilježena 31 godina od stradanja ovog sela i njegovih mještana.

Kao i ostala srpska sela oko Srebrenice i Bratunca, te dijelom Milića i Zvornika, Podravanje su napale muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih sela, te Žepe.

Sinhronizovanom akcijom opkolile su ovo planinsko srpsko selo i presjekle jedinu putnu komunikaciju prema Milićima, te počinile zločine nad stanovništvom, a selo opljačkale i popalile.

Među ubijenim 24. septembra 1992. godine bilo je i sedam žena iz Podravanja, a za ove zločine još niko nije odgovarao.

Nakon cjelodnevne borbe jedna grupa mještana je, uz velike gubitke, ipak uspjela da se uveče izvuče iz okruženja i preživi.

U organizaciji Odbora za obilježavanje značajnih datuma Srebrenice, mještana Podravanja i porodica stradalih, biće služen parastos za sve srpske vojnike i civile iz ovog sela stradale u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, te položeno cvijeće na spomen-ploču koja je prije 2012. godine postavljena i osveštana na zidu lokalne crkve.

24 Septembra
00:00

Podravanj