Izvor: slobodnaevropa.org

Harun Bajgović, član Kluba skakača u vodu “Mostari”, skočio je “bez aplauza” u četvrtak sa Starog mosta u rijeku Neretvu, povodom obilježavanja 30. godišnjice njegovog rušenja.

Stari most u Mostaru je srušen 9. novembra 1993. godine granatama Hrvatskog vijeća obrane (HVO), a obnovljen 2004. i tada je uvršten na spisak Svjetske kulturne baštine UNESCO-a.

Na Starom mostu su se u četvrtak okupili učenici osnovnih i srednjih škola, te studenti univerziteta “Džemal Bijedić” koji su bacili cvijeće u Neretvu.

Stari most, simbol Mostara, jedan je od najznačajnijih spomenika osmanske arhitekture na Balkanu.

Sagrađen je 1566. godine.

Bivši načelnik Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak oslobođen je u Haškom tribunalu odgovornosti za rušenje Starog mosta.

Gradska uprava Mostara zvanično ne obilježava godišnjicu rušenja ovog mosta.

Zvaničnici Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine na nivou Grada Mostara su se u više navrata tome usprotivili, ali su podržali da Grad Mostar službeno obilježava samo godišnjicu obnove Starog mosta.

Prema podacima iz publikacije “Bosanska knjiga mrtvih”, koju je objavio Istraživačko-dokumentacioni centar Sarajevo, u Mostaru je u ratu stradalo ukupno 2.532 osoba.

9 Novembra
00:00

Mostar