Izvor: FoNet, n1info.com

Nevladina organizacija Žene u crnom organizovala je u Knez Mijalovoj ulici u Beogradu skup povodom 30. godišnjice predizbornog mitinga Srpske radikalne stranka (SRS) održanog u Hrtkovcima na kojem je predsednik radikala Vojislav Šešelj pozvao na proterivanje lokalnog hrvatskog stanovništva, čime je počeo “progon Hrvata iz Srema”.

Na transparetntu, koji su uz predstavnike Žena u crnom držali i predstavnci Ambsade Hrvatske u Beogradu i hrvatske zajednice u Srbiji, bila ispisana samo reč „pamćenje“.

Na skupu je bila prikazana i „mapa etničkog čišćenja hrvatskog stanovništva u Vojvodini“, a u nizu istaknutih poruka navedeno je da je između 1991. i 1995. godine u Vojvodini bila sprovedena „kampanja zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo“ sa ciljem da se isele iz svojih kuća i napuste Srbiju, što je rezultiralo „progonom nekoliko desetina hiljada Hrvata“.

Navedeno je i da su glavni zagovornici i inspiratori „kampanje zastrašivanja i pritisaka na hrvatsko stanovništvo“ Šešelj i njegova partija i da se iseljavanje hrvatskih porodica praćeno pritiscima različitih grupa bliskih SRS.

Istaknuto je da se “kampanja zastrašivanja” sprovođena uz znanje i “prećutno odobravanje” političkih struktura u Srbiji, uz napomenu da su u pojedinim “aktima nasilja nad Hrvatima” učestvovali i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i rezervnog sastava Jugoslovenske narodne armije.

U “prisilnom iseljavanju” vojvođanskih Hrvata, ukazale su Žene u crnom, značajnu ulogu imao je i resor Državne bezbednosti.

Kako je navedeno, nasilje nad Hrvatima je uključivalo napade na privatnu imovinu i verske objekte, “pretnje, fizičke napade i ubistva”.

Ukazano je da je nakon mitinga SRS u Hrtkovcima usledilo “organizovano nasilje nad lokalnim Hrvatima” uz navode da je od 10. maja do 1. jula 1992. godine oko 20 hrvatskih porodica “fizički izbačeno” iz svojih kuća u Hrtkovcima, “dok je veliki broj njih podlegao pritisku i pristao na razmenu imovine”.

Skup, koji je obezbeđivao kordon od dvadesetak uniformisanih policajaca, protekao je bez incidenata.

6 Maj
14:50

Beograd