Izvor: rtvbn.com

– U Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Oseniku u sarajevskom naselju Pazarić služen je parastos za 24 zvjerski mučena i ubijena srpska zatočenika u zloglasnom logoru “Silos” u Tarčin.

Nakon parastosa planirano je da se ispred objekta nekadašnjeg logora okupe preživjeli, kao i potomci stradalih zatočenika kako bi im odali počast.

Na ovaj dan obilježava se 27 godina od raspuštanja zloglasnog logora “Silos” u mjestu Tarčin, u opštini Hadžići, u kojem je više od 600 srpskih civila prošlo kroz najstrašnije torture, fizička i psihička zlostavljanja, prebijanja i mučenja glađu, od kojih 24 nije preživjelo.

Logor Silos raspušten je na Svetog Savu, 27. januara 1996. godine, dva mjeseca nakon što je potpisan Dejtonski mirovni sporazum kojim je okončan rat na prostoru BiH.

Ranija svjedočenja srpskih logoraša potvrđuju da je logor “Silos”, koji su muslimanske vlasti osnovale 11. maja 1992. godine u objektu u kojem se prije rata čuvala pšenica, imao sve elemente zloglasnog logora “Aušvic” iz Drugog svjetskog rata.

U njemu su uglavnom bili zatvoreni civili sa područja Tarčina, Pazarića i drugih okolnih mjesta, muškarci od 14 do 85 godina i 11 žena, od kojih je jedna bila u šestom mjesecu trudnoće, te 11 rezervnih vojnika, zarobljenih na borbenoj liniji u Hadžićima.

Najmlađi među njima bio je četrnaestogodišnji Leo Кapetanović, a najstariji osamdesetpetogodišnji Vaso Šarenac, koji je umro u “Silosu” na temperaturi koja je uvijek bila za 10 stepeni niža od spoljašnje.

Većina logoraša koji su dočekali slobodu danas uglavnom živi u prekookeanskim zemljama, daleko od mjesta zločina i zloglasnog logora.

27 Januara
16:35

Osenik, Tarčin