Izvor: politika.rs

U dvorištu bivše fabrike Rog u Ljubljani, koja će obnovom zgrade biti pretvorena u novi park, Park izbrisanih, nakon 31 godine od brisanja skoro 26.000 ljudi iz registra stalnog stanovništva, od krajem godine biće postavljen spomenik po idejnom rešenju Vuka Ćosića, Aleksandra Vujovića i Irene Voelle. Izgledaće kao gornji deo slova ć, koje je posle osamostaljenja izbrisano iz prezimena registra stanovništva i zamenjeno tvrdim č, a ujedno će biti tipografski meditativni instrument namenjen igri, odmoru i razmišljanju. na društvo.

U jednoj od pomoćnih zgrada nekadašnjeg kompleksa Rog skoro dve decenije delovala je Građanska inicijativa izbrisanih aktivista, a inicijativa za Park izbrisanih aktivista, kako ga je Grad Ljubljana odlukom Gradskog veća već nazvao podneo zajedno sa Amnesti International Slovenija.

U znak sećanja na nezakonito brisanje 25.671 osobe, uključujući 5.630 dece, iz registra stalnog stanovništva Slovenije, što su slovenačke vlasti učinile 26. februara 1992. godine, Centar Rog je raspisao javni konkurs na koji je pristiglo dvanaest idejnih predloga, a devetočlana stručna komisija bila je najuverenije idejno rešenje arhitekte i scenografa Aleksandra Vujovića, internet umetnika Vuka Ćosića i dizajnerke i eko-aktivistkinje Irene Voella, prenosi Delo.

26 Februara
00:00

Ljubljana