Izvor: kosovo-online.com

Obeležene 23 godine od stradanja 14 srpskih žetelaca

U Starom Gracku ispred spomen obležeja stradalim žetaocima, Vladika Teodosije je služio parastos, kome su prisustvovali politički predstavnici Srba kao i meštani sela.

Nakon pomena Vladika Teodosije kazao da je danas potrebno da imamo utehu, strpljenje da podnosimo mnoge nevolje, uzdajući se u Boga i čuvajući sve ono što smo nasledili od naših predaka, koji su, kako je kazao vladika, bili u mnogo čemu bolji nego mi danas.

“Iako su u većoj oskudici živeli, oni nisu pomišljali da se odreknu svoje očevine, ni svoje dedovine, krsne slave, svega onog što nas čini narodom božijim, i što čini naš identitet. Neka nas žrtve današnjih pometnutih žetalaca i onih koje imamo stalno u svom pamćenju, nama bili obaveza da i mi budemo dobri, dostojni svojih otaca, predaka, i njih koji su položili živote svoje, kako bi se i naše ime zapisalo u knjugu života na nebu”, poručio je vladika Teodosije.

Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Borislav Tajić kazao je danas okupljeni u Starom Gracku pokazujemo da “sveću našeg postojanja i opstanka na KiM čak ni takvim krvavi, besramni zločini nisu ugasili”.

“Mnogo je svedoka naših nesreća. Onih koji su svojim očima gledali rane naših mučenika, ali i spoznali rane na dušama porodicama. Zato i jesmo danas ovde, da kažemo, da pored svedoka, dokaza, niko od počinioca, nalogodavaca, nije odgovarao. Bezakonje i sistematsko nasilje nad Srbima koje je nastupilo nakon donošenja Rezolucije 1244 malo koga je tako pogodilo kao što je pogodilo porodice u Starom Gracku. Današnjim okupljanjem smo pokazali da smo preživeli i da sveću našeg postojanja i opstanka na KiM čak ni takvim krvavi, besramni zločini nisu ugasili”, poručio je Tajić.

Predsednik opštine Štrpce Dalibor Jevtić pozvao je međunarodnu zajednicu da ponovo otvori slučaj, i kazni odgovorne za zločine nad Srbima.

“Odavde danas trebamo da pošaljemo poruku, a to je da oni koji su odlučili da obustave istragu povodom ovog ubistva i masakra 14 žetalaca su takođe počinili zločin. Kada nema pravde i kazne za one koji su ubistvo počinili onda se podrška daje upravo ubicama, i onda oni mogu da misle da mogu da ponovo iste zločine. Zato je važno da pozovemo predstavnike međunarodne zajednice, da istagu ponovo otvore i pred lice pravde izvedu počinioce i da ih po zakonu kazne. Jedino tada će na neki način porodice, i svi mi koji očekujemo pravdu, na neki način biti zadovoljeni”, kazao je Jevtić doodajući da meštani Starog Gracka nisu zaboravljeni.

Nataša Šćepanović iz Udruženja kosovski Stradalnici kazala je razume patnju porodcia stradalih žetaoca.

“Ono što gorčinu pojačava kao i za sve zločine počinjene nad srpskim življem, nad nevinim civilima, je to što niko nije kažnjen. Ubice oslobođene krivice slobodno šetaju i tako nam se više od dve decenije smeju u lice”, istakla je Šćepanović.

Parastosu je prisustvovao i predsednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDS S) Milorad Pupovac, koji je kazao je da su danas došli kako bi podeli tugu i pružili podršku porodicama stradalih žetaoca.

“Došli smo da vas podržimo u sećanju na njihovo stradanje, i da budemo sa vama i kada smo ovde i kada nismo, u isto tom sećanju. Takođe smo došli da vas podržimo i ohrabrimo u vašem življenu i borbi, da živite u svojim domovima, selima, zavičajima i da imate što bolje uslove za život”, kazao je Pupovac.

Na današnji dan pre 23 godine ubijeno je 14 žetelaca, od kojih je najmlađi imao 17 godina.

Među najtežim zločinima na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, su i ubistva dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću kao i stradanje putnika iz autobusa Niš ekspresa, pod koji je postavljena eksplozivna naprava kod Podujeva. Istraga i o tim zločinima je obustavljena.

23 Jula
17:15

Staro Gracko