Izvor: sanartv.ba

U Hrustovu i Vrhpolju obilježena je 30. godišnjica od početka napada srpskih snaga na ovaj dio sanske općine i stradanja civilnog stanovništva. S ovog dostojanstvenog događaja upućena je poruka da se zločini nikada ne smiju zaboraviti i da njihovi naredbodavci i počinioci moraju biti privedeni licu pravde. U sklopu ovoga događaja, kojim se obilježavaju dani stradanja, ali i otpora agresiji, upriličena je posjeta mjestima stradanja na širem području ovih mjesnih zajednica. Također, upriličena je i posjeta susjednim Jezercima, gdje je također stradalo nevino stanovništvo, te lokalitetu Kasapnice gdje su zvjerski ubijeni mještani zaseoka Kenjari. Također, odata je počast i proučena fatiha za braću Amira i Almira Kukavicu, koje su zločinci ubili u dvorištu njihove kuće pred očima porodice.  Potom je pred centralnim spomen obilježjem u selu Hrustovo održan memorijalni skup.

Kraj maja i početak juna 1992. godine crnim slovima su upisani u historiju Sanskog Mosta. Tog 31. maja 1992. godine JNA i srpske paravojne formacije počinju dugoplanirani napad na ovaj dio sanske općine. Počinje ubijanje, progon, a zatim pljačkanje i paljenje kuća. Na kućnim pragovima je ubijeno oko 200 nevinih mještana, među njima veliki broj žena, djece i staraca. U cilju evociranja uspomena na te tužne i tragične dane u selu Hrustovu je održan čas historije, te je učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na šehidsko spomen obilježje odata dužna počast žrtvama agresije.  Skupu u Hrustovu su prisustvovali predstavnici društveno političkog i vjerskog života općine, te brojni mještani.

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća na spomen obillježje odata je počast i hadži Almazu Zukiću, koji je prilikom napada na Hrustovo smogao snage i hrabrosti da se oružano suprotstavi agresoru. Istaknuto je kako njegov herojski otpor treba biti nadahnuće budućim naraštajima kako se voli i brani rodna gruda. Potom je upriličena i posjeta spomen obilježju koje sjeća na borca i oficira 502. slavne brigade Petog korpusa Armije RBiH, Ismeta Sadikovića, koji je u selu Hrustovu položio svoj život prilikom borbi za oslobođenje Sanskog Mosta u oktobru 1995. godine.

Dužna počast odata je i poginulom borcu Armije RBiH, Ismetu Hepiću iz Stijene kod Cazina, koji je poginuo u blizini vrhpoljskog mosta u operaciji oslobađanja ovog dijela općine Sanski Most u oktobru 1995. godine. Ispred Grada Cazina prisutnima se obratio Jusuf  Bajraktarević, a ovome činu prisustvovali su i unuci te članovi porodice rahmetli Ismeta Hepića, te veliki broj mještana Stijene koji su doputovali autobusima.

Manifestacija je nastavljena na Vrhopljskom mostu gdje su pripadnici srpskih snaga prije 30 godina silom dotjerali mještane zaseoka Begići. Nakon fizičkog maltretiranja, nedužni ljudi su tjerani da skaču s mosta u Sanu, a zločinci su pucali u njih. Na taj način ubijeno je sedamnaest ljudi, a zločin je voljom sudbine preživio Raif  Raho Begić, koji je kasnije svjedočio o tome pred Haškim tribunalom. Prisutni su potom bacanjem buketa s cvijećem s vrhpoljskog mosta u rijeku Sanu simbolično podsjetili na historijske događaje i stradanje Bošnjaka ovog dijela općine Sanski Most. Učesnici današnjeg obilježavanja obišli su potom lokalitet šehidskog mezarja Hrustovo – Vrhpolje. Učenjem fatihe odata je počast svim žrtvama zločina koji se dogodio na ovim prostorima. Također, ovom prilikom zatraženo da se konačno kazne i privedu licu pravde naredbodavci i sudionici zločina u Hrustovu i Vrhpolju te istaknuto kako se samo istinom može graditi suživot u Bosni i Hercegovini.

31 Maj
15:40

Hrustovo, Vrhpolje