Izvor: vijesti.hrt.hr

Trideset i jedna godina je prošla od okrutnog ratnog zločina u selu Erveniku kod Knina. U svojoj je kući tada zvjerski ubijena četveročlana obitelj Čengić: bračni par Drago i Nevenka i njihovi sinovi – 11-godišnji Slobodan i 5-godišnji Goran. Ubili su ih susjedi, pripadnici vojske tzv. krajine. Dvojica su pravomoćno osuđena za zločin na 15 godina. No samo jedan je odslužio zatvorsku kaznu. Na današnjoj komemoraciji najavljeno je preuređenje mjesta zločina u spomen-kuću.

Banuli su naoručani zločinci na vrata obitelji Čengić – ničim izazvani. Okomili su se najprije na oca Dragu i 11-godišnjeg Slobodana. Hicima su teško ranili i majku Nevenku s 5-ogodišnjim Goranom u naručju. Pobjegla je dvorište, ali nije se uspjela spasiti.

Užas te siječanjske noći, nakon tri desetljeća i dalje proganja obitelj stradalih.

– Kao da je jučer bilo, stvarno je teško zaboraviti. Čovjek dođe ovih dana – niti se može spavati dobro… Neka psiha, nervoza dođe, tako da je jako teško, rekao je Ivan Čengić, brat ubijenog Drage Čengića.

Počast žrtvama svake godine odaju predstavnici srpskog naroda u Hrvatskoj.

–  Često puta mi padne na pamet što se to moralo desiti u glavama tih ljudi, koji su počinili to strašno djelo? Svi oni koji su počinili zločin ili nedjelo bilo kakve vrste, bilo gdje da se nalaze, zaslužuju da dođu pred lice pravde. I tu nema iznimke, istaknuo je Predrag Burza (SDSS), načelnik općine Ervenik.

Zločinački pohod krenuo je iz kavane. Kuća je to Damira Travice, jedinog koji je odslužio kaznu. Drugi pravomoćno osuđeni zločinac Slobodan Kovačević i dalje je nedostupan.

Travica je iz zatvora otpušten prije isteka 15-ogodišnje kazne.

– To je strašno, kako netko može biti primjerni zatvorenik ako je ubio dvoje djece i četvero nedužnih ljudi?, pita Vlado, brat ubijenog Drage Čengića.

– To je do vlasti, do pravosuđa i tako da tu ne možemo biti zadovoljni nikako, rekao je Ivan, drugi brat ubijenog Drage Čengića.

Davna je želja obitelji stradalih da se mjesto zločina preuredi u spomen-dom.

– Kad se to napravi, to će biti jedan trajni objekt koji će podsjećati na tu žrtvu. I to mi puno znači, istkanuo je Vlado,brat ubijenog Drage Čengića.

Obećanja su se već naslušali. No čini se ovaj put to ipak nisu samo prazne riječi.

– Riješili smo i projektnu dokumentaciju i evo sada mi smo u jednom velikom zamahu da to napravimo kako zaslužuje obitelj Čengić, izjavio je Nediljko Genda, predsjednik UHDDR Benkovac.

– Mogli bi se naći na istom mestu za godinu dana i vidjeti obnovljenu kuću, odnosno spomen dom unutra., najavio je Darko Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja.

Komemoriranje svih žrtava i kažnjavanje zločinaca preduvjet su zacjeljivanja ratnih trauma.

18 Januara
15:10

Erdenik