Izvor: politika.rs

U crkvi Svetog Marka u Beogradu danas je služen parastos za Srbe stradale u hrvatskoj akciji „Maslenica” 1993. godine, a predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta, koji je prisustvovao parastosu, poručio je da nikada ne smemo dozvoliti da se zaboravi zločin nad srpskim narodom.

On je pozvao Tužilaštvo za ratne zločine da konačno pokrene istragu i podigne optužnice protiv odgovornih za taj zločin.

Linta u saopštenju navodi da je Hrvatska na današnji dan pre 30 godina započela akciju „Maslenica” s ciljem etničkog čišćenja srpskog naroda sa područja Ravnih Kotara i da je, prema podacima udruženja „Veritas”, u toj agresiji hrvatske vojske stradalo 346 Srba, od čega 55 civila.

Jedan od najmonstruoznijih zločina desio se u blizini planinskog prevoja Mali Alan gde su ubijena 22 pripadnika vojske RSK sa područja Gračaca.

U zločinačkoj akciji „Maslenica”, koja je započela 22. januara 1993. godine, posebno su stradala tri srpska sela Islam Grčki, Kašić i Smoković, kao i Srbi iz mešovitih sela Murvica, Crno, Zemunik Gornji, Poljica i Islam Latinski, navodi se u saopštenju i dodaje da su imanja proteranih Srba sistematski opljačkana i uništena, a crkve, groblja i kulturni spomenici oskrnavljeni ili porušeni.

Linta podseća da naredbodavci i počinioci ovog masovnog i planskog zločina nisu odgovarali pred Haškim tribunalom ni pred etničkim motivisanim hrvatskim pravosuđem i dodaje da glavnu odgovornost snose Franjo Tuđman i generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac, Mladen Markač i Agim Čeku, prenosi Tanjug.

Linta poziva Tužilaštvo za ratne zločine da konačno pokrene istragu i podigne optužnice protiv odgovornih lica i ističe da ne smemo nikada dozvoliti da se zaboravi zločin nad srpskim narodom Ravnih Kotara i na području Velebita, niti prestati govoriti o srpskim žrtvama.

Kako kaže, jedan od načina borbe za istinu o stradanju našeg naroda jeste da Srbija u Beogradu osnuje Memorijalni centar srpskih žrtava devedesetih godina na području bivše Jugoslavije.

Parastosu u crkvi Svetog Marka u Beogradu, u organizaciji Udruženja porodica nestalih i poginulih „Suza”, prisustvovali su članovi porodica i prijatelji poginulih, kao i predstavnici više zavičajnih i prognaničkih udruženja, dodaje se u saopštenju.

22 Januara
16:35

Beograd