Izvor: srbi.hr

Meštani i organizacije iz opštine Borovo svake godine okupljaju se kod centralnog spomenika na opštinskom groblju kako bi se prisetili poginulih u ratu na ovom prostoru početkom devedesetih godina 20. veka. Parastosi se uvek održavaju na datum 15. septembar jer je 1991. godine upravo na taj dan poginuo veliki broj Borovaca. Veće srpske nacionalne manjine (VSNM) opštine Borovo i ove je godine bilo organizator skupa.

– Parastos održavamo za sve stanovnike Borova koji su se ovde našli devedesetih godina i koji su tragično izgubili svoje živote. Do sada smo identifikovali i na ovom spomeniku imamo 54 imena što nije konačni broj. Zbog ratnih dešavanja nije bilo moguće napraviti neku evidenciju koja je sto odsto tačna, ali važno je reći da vršimo pomen svima svakog 15. septembra. Vreme čini svoje i porodice su nastavile da žive, ali zbog kulture sećanja bitno je da se ovde okupljamo kao i da učinimo sve da se tako nešto nikada više u budućnosti ne ponovi. Ne možemo promeniti ono što se desilo, ali je hrišćanski da se setimo poginulih. Poruka koju bismo ove godine želeli da pošaljemo sa ovog mesta je da se ubrza proces identifikacije. Koliko je nama poznato 854 tela su ekshumirana, ali nisu identifikovana. Sigurni smo da njihove porodice čekaju da napokon imaju mesto na kojem će zapaliti sveću i odati poštovanje svojim najbližima – kaže predsednik VSNM u Borovu Dušan Latas i dodaje da i u Borovu postoje porodice koje još uvek traže svoje nestale.

Parastos su služili borovski sveštenici protojerej-stavrofor Čedo Lukić i protonamesnik Dragan Serdar, a nakon kratkog obraćanja organizatora položeni su i venci. Među delegacijama koje su položile venac bili su predstavnici porodica stradalih, Opštine Borovo, Generalnog konzulata Republike Srbije u Vukovaru, Zajedničkog veća opština, Samostalne demokratske srpske stranke i gotovo svih udruženja koja deluju na području opštine Borovo.

– Nasilna smrt je bolna i još uvek boli. Bolnija je jer su otišli bez pozdrava i jer se njihovi najbliži još uvek pitaju da li je tako moralo da bude. I porodicama žrtava i zajednici ostala je uspomena na njihove živote. Zajednici je ostala i obaveza da se okupljamo, da ih se sećamo i da za njih molimo. Našim stanovnicima i svima koji su tih godina izgubili svoje živote neka je večna slava – rekao je u svom obraćanju predsednik manjinskog veća.

Spomenik na ulazu u sesosko groblje u Borovu podignut je upravo na datum 15. septembra 2011. godine. Na njemu su u narednim godinama dopisivana imena poginulih onih meštana čije su se porodice sa tim složile, a ukupan broj žrtava je veći od 54 uklesana imena. Ovaj spomenik nekoliko puta bio je na meti vandala koji su na njega ispisivali ustaške grafite i poruke mržnje.

15 Septembra
00:00

Borovo