Izvor: rtrs.tv

U bratunačkom selu Kravica služen je parastos za 158 Srba iz ovog mjesta i susjednih zaselaka stradalih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, od kojih su njih 49 ubile muslimanske snage iz Srebrenice na Božić 1993. godine.

Položeno je cvijeće na spomen-krst u Kravici za 3.267 poginulih srpskih civila i boraca iz srednjeg Podrinja i Birča.

Osveštan je i obnovljeni spomen-kompleks za regiju Birač u šta je uloženo 100.000 KM.

Osveštanju spomenika i parastosu prisustvovao je premijer Radovan Višković.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će institucije Republike Srpske nastaviti da dokumentuju i iznose istinu o tome šta se zaista desilo na području bratunačke mjesne zajednice Kravica, gdje je izvršen stravičan zločin na srpskim stanovništvom.

Višković je rekao da za taj zločin niko nije odgovarao ili je bilo pokušaja odgovornosti, te istakao da kad-tad mora doći ruka pravde koja će pokazati da nisu nastradali samo Bošnjaci, nego i Srbi.

On je podsjetio da se ratnom komandantu tzv. Armije BiH u Srbenici Naseru Oriću dva puta pokušalo suditi za ove zločine, ali da je Sud BiH sud nepravde koji je odlučio da za ove žrtve ne treba niko da odgovara, te da je to bio legalni vojni cilj kada ljudi slave Božić u svojim kućama i sa porodicama.

– To je BiH. To je ta priča i te takozvane međunarodne zajednice koja i zločine i žrtve dijeli u BiH – rekao je Višković novinarima u Kravici kod Bratunca gdje je odata počast i položeno cvijeće uz spomen-krst za 3.267 poginulih srpskih civila i boraca iz srednjeg Podrinja i Birča.

– BiH je zemlja apsurda i klasičan falsifikat, što potvrđuje i činjenica da niko 31 godinu nakon zločina u Kravici niko nije odgovarao za zločine nad Srbima – rekao je danas zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac.

Prema njegovim riječima, Bošnjaci se u pravilu koriste falsifikatima kako bi se prikazali kao jedine žrtve rata, a kada predstavnici iz Republike Srpske kažu da nisu zadovoljni pravosudnim institucijama u BiH, onda se javljaju pritisci na institucije Srpske.

Košarac je naglasio da će predstavnici Republike Srpske i dalje biti uporni, okupljeni oko srpskog naroda, vrijednosti i ustavnog kapaciteta, te da će uvijek imati univerzalni pristup prema svakom zločinu.

Predsjednik Milorad Dodik je naglasio da ni 31 godinu nakon velikog stradanja nema imena ubica i zločinaca, te da to potvrđuje kakva se politika vodi protiv Srba i Republike Srpske i kako se na podmukao način falsifikuje istorija.

7 Januara
00:00

Kravica