Izvor: rtvhit.com

U Bukovcu kod Brčkog služen je parastos za poginule mještane ovog kraja u posljednjem, odbrambeno otadžbinskom ratu. Cvijeće i vijenci položeni su na spomenik na kome su uklesana imena 27 vojnika i civila iz Bukovca, stradalih u napadu muslimansko hrvatskih snaga na bukvički plato.

Zoran Blažanović, zamjenik predsjednika Veterana BORS Brčko kaže da su se mještani organizovali kako bi sačuvali sela i kuće, u okruženju su bili od maja do septembra, a svi pokušaji da naprave makar mali korodor kroz koji bi civili dospjeli na srpsku teritoriju bili su neuspješni. Tek mali broj njih uspio se domoći slobode.

Mještanin Bukovca, ratni vojni invalid i sam učesnik posljednjeg rata Rado Purić svake godine dolazi na ovo mjesto da se pomoli za duše poginulih i ubijenih, i da od zaborava otrgne vrijeme stradanja.

„Ni manjeg sela, ni više stradanja. Rijetko koje mjesto je u ratu izgubilo 10 posto svog stanovništva,“ kaže Purić i ističe da ni 29 godina nakon rata ovaj zločin još nije do kraja istražen ni počinioci procesuirani.

Najbolnija je činjenica da se još ne zna sudbina troje nestalih, kaže Pudić.

Istina, za zločin protiv srpskog stanovništva sa bukvičkog platoa na sedam godina zatvora pravosnažno je osuđen Mensur Đakić, inače komandant snaga koje su napale srpska sela bukvičkog platoa, ubile preko 60 vojnika i civila, a trajno raselile preko dvije hiljade mještana.

11 Septembra
11:15

Bukovac