Izvor: licko-senjska.hr

GRABOVAC – Na današnji dan, 26. rujna 1991. godine, s brda Višnjevača iznad sela Smoljanca oko 18:30 sati ispaljeno je nekoliko smrtonosnih projektila od kojih su tri pala na auto-kamp u Grabovcu u kojem su boravili prognanici odnosno starci i žene s djecom. Dvije granate su pale u neposrednoj blizini paviljona „Jelena“, a jedna je pogodila sam paviljon, kada je od krhotina granate smrtno stradalo troje djece: Josipa Špoljarić (18 godina), Dubravka Špoljarić (17 godina) i Ivan Špoljarić (3 mjeseca i 6 dana).

U trenutku tragedije, očevi poginule djece (hrvatski branitelji) nalazili su se u selu Korana i branili svoje domove od velikosrpskog agresora. Tužnu vijest su čuli tek ujutro oko 6 sati na radiju. Djeca su sahranjena na drežničkom groblju u zajedničkoj grobnici. Maleni Ivan je najmlađa žrtva Domovinskog rata.

Uz obitelj stradalih, njihovoj žrtvi danas su se poklonili izaslanik Predsjednika RH i Vrhovnog zapovjednika OS RH gospodina Zorana Milanovića – brigadir Marin Kostelac, izaslanik Predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića – župan Ličko-senjske županije Ernest Petry, izaslanik Predsjednika Vade RH Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda – general Josip Lucić, učenici srednje škole Plitvička Jezera, u ime Ličko-senjske županije zamjenica župna Jasna Orešković Brkljačić kao i predsjednik UBDR Općine Plitvička jezera Ivica Jandrić te ostali predstavnici gradova, općina i udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Ličko-senjske i Karlovačke županije.

Načelnik Općine Plitvička Jezera Ante Kovač u svom obraćanju osobito se zahvalio udrugama branitelja koje iz godine u godinu organiziraju obilježavanja ovakve vrste ne samo u Grabovcu već širom plitvičkoga kraja.

General Josip Lucić prisjetio se i tragedije koja se dogodila na Krvavi Uskrs kada je poginuo Josip Jović te istakao: -„Naša najveća vrijednost su ovdje prisutna djeca. Pred njima je život i naša odgovornost je da ta djeca rastu u miru, sreći i vjeri u Hrvatsku državu.“

Na početku svog obraćanja, župan Petry izrazio je duboki pijetet obitelji Špoljarić te naglasio kako se sve radnje putem investicija i gospodarstva odvijaju kako bi djeca ostala na svojoj djedovini te kako bi se održala opstojnost života na ovim prostorima. – „Nikada nećemo zaboraviti žrtve Domovinskog rata, našu djecu, naše hrabre hrvatske branitelje. Njihova krv temelj je naše domovine.“

Riječi molitve za stradale predvodio je velečasni Dino Rupčić uz koncelebraciju mons. Mile Pecića.

26 Septembra
00:00

Grabovac