Izvor: kosovo-online.com

Povodom obeležavanja Međunarodnog dan nestalih na platou ispred Opštine Gračanica okupio se veliki broj ljudi, kako bi podržali članove porodica, prijatelje, rođake, čiji su voljeni nestali tokom i posle ratnih sukoba na Kosovu.

Prema podacima Resursnog centra iz Prištine, na Kosovu se traga za još 1.617 osoba albanske, srpske i drugih nacionalnosti, nestalih pre i tokom ratnih sukoba na Kosovu.

Koordinatorka Udruženja porodica kidnapovanih i nestalih lica Silvana Marinković kazala je da su i posle dve decenije borbe za istinu i pravdu, i dalje na početku.

“Isto boli neizvesnost, boli nepravda, najviše od svega boli što nas niko ne čuje. Obraćajući se nadležnim institucijama za rešavanje pitanja nestalih, dobijali smo obećanja i lažnu nadu. Godine prolaze, a mi sa našim bolom, tugom i neizvešnošću i dalje čekamo. Mi bez odgovora, a izvršioci zločina na slobodi. Ima li pravde za naše žrtve”, kazala je Marinković.

Marinković je napomenula da se pitanja nestalih nalaze u dubokoj senci političkih pregovora.

“Ko se to igra sudbinama ljudskim. Dokle će naši kidnapovani biti NN lica. Dokle će biti brojke, hoće li se sazanti njihiva imena. Navodi Dika Martija o žutoj kući se više ne pominju. Svud se u Srbiji kopalo, i istraživalo, tražili smo da se traga u Albaniji. Tragovi postoje, ali odgovora nema. Postavlja se pitanja zašto, koga štite, one koji su počinili zločine, ili one koji su pomagali”, dodala je Marinković.

Dodaje da su se nadali da će tokom dijaloga Beograda i Prištine u Briselu pitanje nestalih biti započeto, ali da je delegacija Prištine odbila da ta tema bude deo razgovara.

“A mi ponovo razočarani, nastavljamo da se borimo i istrajemo u toj borbi. Imam i dobrih i humanih ljudi koji su sa nama i razumeju naše potrebe”, dodala je Marinković.

Jasmina Živković čiji je otac Paun nestao u septembru 1999. godine u Uroševcu,  sa suzama u očima, obeležila je Dan nestalih.

“Danas je puno pričano o brojkama u različitom kontekstu, tako da ja ne bih pomenula koliko je godina prošlo, prošlo je previše jer je i jedan dan previše. Nažalast i dalje nemamo nikakave inforamcije. Iako mi naslućujemo istinu, ali do nje još uvek nismo došli. Iako naslućujemo ko može znati istinu, znamo da ovde postoji zavet ćutanja, mi smo zarobljeni u tom ćutanju”, kazala je Jasmina.

Gračanica: Međunarodni dan nestalih
Gračanica: Međunarodni dan nestalih Kosovo Online

Ona je dodala da odgovor o nestalima leži u arhivama OVK.

“Nemoguće je da ne postoje arhive, da ne postoje informacije šta se desilo sa ljudimo. Dokle se arhive ne budu otvorile, bićemo u mraku”, istakla je Jasmina.

Predsedniku Komisije za nestala lica Vlade Srbije Veljku Odaloviću krajem prošle godine nije dozvoljen dolazak na Kosovo. Njegovo pismo, koje se svake godine čita na skupovima za nestala lica u Beogradu, Nišu, Kraljevu, ali i danas u Gračanici pročitala je Vesna Bošković.

Takođe, pročitano je pismo predstavnika Crvenog krsta Srbije.

30 Augusta
15:55

Gračanica