Izvor: FoNet, Srna, n1info.com

U Gradišci je obeleženo 27 godina od egzodusa Srba iz zapadne Slavonije u akciji hrvatske vojske i policije “Bljesak”, u kojoj su poginula 283 lica srpske nacionalnosti, od kojih 107 civila, među kojima 43 žene i 12 dece, prenela je Radio-televizija Republike Srpske.

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je na obeležavanju da je akcija „Bljesak“ primer brutalnog etničkog čišćenja u kojoj je za samo nekoliko dana 15.000 Srba proterano iz svojih domova iz zapadne Slavonije, te izrazila zadovoljstvo jer je Republika Srpska postala njihov siguran dom.

Cvijanović je istakla da je te nesrećne događaje pratilo i ekonomsko stradanje, uništavanje civilnih i verskih objekata, po čemu se vidi jasna namera da se zatre trag da su tu nekada živeli Srbi, prenosi Srna.

Ona smatra da je najtragčnije to što je najviše stradanja bilo tokom izbegličke kolone i njenog bombardovanja, te da se to sve dešavalo u ambijentu u kojem su mirovnjaci UN trebalo da uspostave apsolutni mir, stabilnost i zaštite civile.

Željka Cvijanović je izrazila zadovoljstvo jer je Republika Srpska postala siguran i stabilan dom za ljude koji su prognani kroz akcije kao što je “Bljesak”, “Oluja” i druge, koje su delo hrvatskih paravojnih snaga.

Naša obaveza jeste da se okupljamo i obeležavamo njihovo stradanje i izrazimo poštovanje prema žrtvama, rekla je Cvijanović i dodala da se okupljamo kako bi se i pouke iz prošlosti prenele budućim generacijama, koje treba da daju svoj doprinos daljem razvoju i stabilnosti Republike Srpske.

30 Aprila
14:50

Gradiška