Izvor: kossev.info

 

Dvadeset četvrti mart – dan kada je započeto bombardovanje SR Jugoslavije obeležava se širom Srbije u znak sećanja na nastradale tokom vazdušnih napada koji su trajali 78 dana. Tako je bilo danas i u Kosovskoj Mitrovici i Gračanici.

Obeležavanje godišnjice NATO bombardovanja u Mitrovici počelo je u 08.00 parastosom žrtvama, koji je služen u hramu Svetog Dimitrija.

Kako je prethodno i najavljeno, simbolično, u 12.44 položeni su i venci na spomeniku „Beli anđeo“ na kojem su ucrtana imena nastradalih neposredno pre, tokom bombardovanja i u posleratnim godinama.

Današnjem obeležavanju prisustvovalo je dvadesetak građana, a vence su na ovom spomeniku položili predsednik Privremenog organa opštine Kosovska Mitrovica, Aleksandar Spirić, gradonačelnik Severne Mitrovice, Milan Radojević, i načelnik kosovsko-mitrovačkog okruga Vučina Janković. Niko od prisutnih zvaničnika se nije obratio okupljenima.

Venac je potom položio i predstavnik „Saveza boraca“ Slobodan Bogićević.

Napad NATO alijanse na Jugoslaviju ocenio je kao „brutalnu agresiju“.

„Ovom prilikom želim da se podsetimo i da ne zaboravimo 23. godišnjicu napada NATO alijanse protiv Srbije koja je bila brutalna i sramna agresija“, rekao je Bogićević.

Kaže da se zapravo dogodila oružana pobuna Albanaca protiv tadašnje SRJ:

„Zbog, kako oni kažu, kršenja ljudskih i manjinskih prava od strane Srbije, što je laž, izmišljotina. Ti isti sada nama zabranjuju da glasamo za našu Srbiju, za naše Kosovo i Metohiju“, poručio je.

Godišnjica početka NATO bombardovanja obeležena je i u Gračanici, gde je ispred spomen obeležja stradalima tokom bombardovanja, pomen služio sveštenik Svetislav Trajković.

Spomenu su prisustvovali i na njemu govorili i direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić, Malinka Mitrović ispred Kancelarije za KiM, pesnici Ratko Popović i Živojin Rakočević i Majda Popović, kao i predstavnici PO opštine Priština, gradonačelnica Gračanice, Ljiljana Šubarić, sa saradnicima i delegacija iz Velike Plane.

„Pravda i međunarodno pravo su bombardovanjem Savezne Republike Jugoslavije zanemareni“, istakla je pesnikinja iz Gračanice, Majda Popović.

Godišnjica NATO bombardovanja obeležava se danas serijom aktivnosti i u centralnoj Srbiji.

Centralno obeležavanje Dana sećanja na stradale tokom bombardovanja održava se večeras od 20.00 časova na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu. Ovom događaju prisustvovaće i predsednik Srbije, najavljeno je.

Predsednik Srbije je ovog podneva ujedno prisustvovao ceremoniji svečanog otkrivanja spomenika potpukovniku Veljku Radenoviću u Kruševcu i položio venac na spomenik poginulim borcima 125. motorizovane brigade.

Današnji dan se obeležava i u Prištini uz odavanje počasti stradalima i svečanom sednicom kosovske skupštine koja je započeta minutom ćutanja u čast juče preminule bivše američke državne sekretarke, Medlin Olbrajt, kao i video snimkom njenog obraćanja od pre 23 godine kada je kazala da je „bombardovanje Jugoslavije bilo neophodno, kako bi se zaustavio genocid na Kosovu“.

24 Marta
17:10

Gračanica, Kosovska Mitrovica