Izvor: danas.rs

Polaganjem venaca i cveća kraj spomenika Uspenje u Kragujevcu je danas obeležena 23. godišnjica od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije i odata pošta Kragujevčanima koji su stradali tokom NATO agresije i oružanih sukoba od 1990. do 1999. godine na prostoru bivše Jugoslavije.

Vence su položili predstavnici Kragujevca, Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih Kragujevca, GO SUBNOR-a, Vojske Srbije, MUP-a, Udruženja ratnih mirnodopskih vojnih invalida, GO Pokreta socijalista.

U ime Kragujevca, venac je položila Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

– Grad Kragujevac se sa dužnim pijetetom seća žrtava svih ratova. Danas se nalazimo kraj spomenika Uspenje koji je podignut 2007. godine kao počast i oda. Danas slavimo život, onima koji su život dali. Sve to Kragujevac ne zaboravlja i na današnji dan šalje poruku mira i zahvaljuje se za položene živote onima koji su to učinili za svoju otadžbinu, za svoj narod, za svoj grad i svoje porodice – poručila je ona.

Milan Andrić, predsednik Udruženja ratnih vojnih invalida i porodica poginulih na području Kragujevca, istakao je da se i sa ove vremenske distance, ništa ne zaboravlja.

– Braneći svoju zemlju i grad, 42 Kragujevčana je položilo svoje živote, neki kao vojnici, neki kao policajci, a stradali su i civili. Udruženje čuva uspomenu na njih i brine o njihovim porodicama – istakao je Andrić.

Tokom bombardovanja izvršeno je 2.300 vazdušnih udara i gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO-a.

U Kragujevcu se signal za vazdušnu opasnost oglasio 218 puta. Grad i najbliža okolina bili su izloženi neposrednim dejstvima 20 puta. Pod vazdušnom opasnošću građani Kragujevca su bili ukupno 40 dana, šest sati i 33 minuta.

Prvi projektili pali su na Kragujevac odmah u prvom talasu napada, 24. marta, oko 20,35 sati, kada je pogođena kasarna „Milan Blagojević”.

Kragujevac je najviše stradao 9. i 12. aprila kada je pogođen Zavod „Crvena zastava”. Razoreni su pogoni Fabrike automobila, Energetike, deo Zastava kamiona, Kovačnice, Lakirnice, zgrada ERC-a i Alatnica.

Z.S.M.

24 Marta
16:50

Kragujevac