Izvor:glasistre.hr

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja mještani srijemskog mjesta Lovasa prisjetili su se u ponedjeljak i odali počast stradalom 21 Lovaščaninu koje su srpske paravojne postrojbe i JNA prije 30 godina natjerali u minsko polje.

Nakon što su nekoliko dana ranije ušli u Lovas, agresorske snage su 18. listopada 1991. izdvojili skupinu od 51 mještana i natjerali ih u minsko polje na ulazu u Lovas, pri čemu je poginula 21 osoba, a 14 ih je ranjeno.

“Strašna žrtva mještana Lovasa jedna je u nizu žrtava na ovom području. Nadam se da će svi oni koji su za to odgovorni jednog dana stati pred lice pravde”, poručio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

U Domovinskom ratu stradalo 89 mještana Lovasa

Načelnica Općine Lovas Tanja Cirba podsjetila je da je u Domovinskom ratu stradalo 89 mještana Lovasa, a jedan od najstrašnijih zločina dogodio se u minskom polju.

“Toga dana 51 Lovaščanin je dotjeran ovdje na livadu s djetelinom i natjerani su u polje koje je bilo minirano da rukama kose travu, pri čemu su aktivirali mine. Poginuo je 21 Lovaščanin, a 14 je ranjeno. Toga dana je još 23 Lovaščana ubijeno u svojim kućama, garažama i podrumima”, kazala je Cirba i naglasila da za zločin u minskom polju još uvijek nitko nije odgovarao.

Obilježavanju ovoga zločina nazočna je bila i koordinatorica beogradske udruge “Žene u cnom” Staša Zajović, koja je istaknula da pravda za zločine u Lovasu ni izdaleka nije zadovoljena jer kazne nisu dobili oni koji su organizirali i zapovjedili zločine nad mještanima.

U Srbiji na djelu jaka propaganda koja slavi ratne zločince

“Jako smo zabrinuti što je u Srbiji suočavanje s prošlosti zaustavljano, a na djelu je jaka propaganda koja slavi ratne zločince”, kazala je Zajović.

U spomen na žrtve stradale u minskom polju vijence podno spomen obilježja položila su i svijeće zapalila brojna izaslanstva.

Okružni sud u Beogradu pokrenuo je 2007. istragu protiv 14 osumnjičenih za ratni zločin protiv ukupno 69 civilnih žrtava u Lovasu, za što je i podignuta optužnica.

Prvostupanjskom presudom 2012. utvrđena je odgovornost za 41 stradalog civila te je za 14 optuženika dosuđena kazna u trajanju od četiri do 20 godina, ukupno 128 godina zatvora. Presuda je od strane Žalbenog suda poništena 2013. te je postupak vraćen na početak. Konačna optužnica smanjena je na 32 civilne žrtve, zbog smrti petorice optuženika i nedostatka dokaza.

Prizivni sud u Beogradu na ponovljenom suđenju donio je oslobađajuću presudu za dvojicu optuženika, Željka Krnjajića i Milana Devčića, a umanjio kazne drugim optuženicima, dosudivši Saši Stojanoviću šest, Darku Periću i Radovanu Vlajkoviću po četiri, a Radisavu Josipoviću, Jovanu Dimitrijeviću i Zoranu Kosijeru po tri godine zatvora.

Tako niske kazne među obiteljima žrtava i općinskim vlastima Lovasa izazvale su veliko nezadovoljstvo i ogorčenje.

18 Oktobra
14:50