Izvor: rtnk.me

Udruženje Kosovski božuri od Nikšića grada organizovalo je okupljanje povodom 23 godine od bitke na Košarama.

Okupljanje je počelo u 18 časova na Trgu Šaka Petrovića, odakle je krenula šetnja ulicama kuda je ranije prolazila litija.

Nikšićanima se obratio Aleksandar Minić, jedan od preživjelih boraca sa Košara, koji je kazao da su njegovi stradali saborci otišli u raj, jer su pakao već prošli, prenosi Dan.

“Ni u jednom trenutku odbrana nije dovođena u pitanje kao ni neko odstupanje, jer borci su znali šta brane i kolike svetinje brane – Patrijaršiju, Gračanicu, Dečane, Devič. Košare su legenda krvlju ispisana, ispisana hrabrošću golobradih vojnika, svih boraca, patriota koji sebe ugradiše u temelje zemlje Srbije”,kazao je Minić.

Istakao je da je ono što vrijeđa svijetle kosti tih ratnika kako i duše preživjelih saznanje da se 20 godina o Košarama nije čula nijedna riječ u Crnoj Gori, jer je to branoča 30-godišnja vlast, NATO promoteri i lobisti plaćeni krvavim parama.

“Dočekali smo, hvala Gospodu, da se u Crnoj Gori čuje riječ boraca sa Košara. Podsjećam ovu državu Crnu Goru viteza sa Mojkovačke bitke Janka Vukotića da se oduži stradalim herojima, njihovim porodicama, čije su sinove poslali u bitku protiv divljačkih šiptarskih i NATO hordi šaljući ih u smrt”, kazao je Minić.

Sjećajući se tog vremena, Minić ističe da je duboko nesrećan što je baš rukovodstvo Crne Gore, bez saglasnosti naroda, “moju državu uvelo u tu `alijansu smrti`, koja je s desetine država u svijetu pokušala da porobi i usmrti desetine hiljada nevinih građana.

Okupljenima su se obratili i predsjednik Udruženja Kosovski božuri od Nikšića grada Ilija Miljanić, kao i Spasoje Tomić.

Okupljanje je završeno bakljadom.

Pripadnici terorističke OVK, uz pomoć vojske Albanije i NATO avijacije 9. aprila 1999. godine napali su prelaz Rasa Košares na granici SR Jugoslavije i Albanije, koji je čuvala Vojska Jugoslavije.

Bio je to period kada je NATO bombradovao SR Jugoslaviju. Čuvari Košara uspjeli su da spriječe njihov prodor na Kosovo i Metohiju, ali je OVK zauzeo karaulu Košare. Prema tadašnjim podacima u tom rejonu poginulo je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije, dok su gubici na suprotnoj strani bili daleko veći. Zvanično bitka je završena 14. juna 1999. godine kada se Vojska Jugoslavije na osnovu Kumanovskog sporazuma sa Kforom povukla sa Košara.

9 Aprila
16:40

Nikšić