Izvor: aa.com.tr

 

Udruženja Bošnjaka u Sjevernoj Makedoniji u ponedjeljak su, 11. jula, u Skoplju organizovali Marš mira u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kojem su prisustvovali brojni građani različnih etničkih zajednica u Sjevernoj Makedoniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Događaju, u organizaciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNS) Sjeverne Makedonije, pod pokroviteljstvom Bošnjačkog demokratskog saveza (BDS), prisustvovala je i ministrica odbrane Sjeverne Makedonije Slavjanka Petrovska.

Predsjednik BNS-a Dževad Hot rekao je da se tradicionalni marš održava u čast žrtvama kako bi se poslala snažna poruka cijelom svijetu.

“Kako bismo poslali poruku iz srca Skoplja cijelom svijetu, cijelom čovječanstvu, marširali smo ulicama Skoplja s porukom ‘Nikad, nigdje i nikome ne treba da se dogodi ono što se dogodilo Bošnjacima u Srebrenici’. Dobro je što je sve više mladih u našem tradicionalnom pohodu za Srebrenicu, važno je da mladi znaju svoju istoriju, jer ko ne poznaje istoriju ne može graditi budućnost”, rekao je Hot.

Odbor za odnose među zajednicama, koji je stalno radno tijelo Skupštine Sjeverne Makedonije, održao je prošle sedmice komemorativnu sjednicu povodom obilježavanja 11. jula, Dana sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, kojoj je prisustvovao i predsjednik Sobranja Talat Xhaferi.

Bošnjaci u Sjevernoj Makedoniji godinama unazad su nizom informativnih i kulturnih događaja odali počast žrtvama genocida u Srebrenici.

 

Edıta Zekjırovıkj

11 Jula
10:45

Skoplje