Izvor: glasistre.hr

 

Povodom obilježavanja “Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991” i ove se godine održalo tradicionalno paljenje svijeća i mimohod u koloni sjećanja, u organizaciji Udruge HVIDR-a Pula, pod motom “I u mom gradu svijetli Vukovar.” Vukovarska ulica u Puli, tom je prilikom, u cijeloj dužini sa svim raskrižjima bila zatvorena za promet.

– Petnaest je godina za redom kako u organizaciji HVIDR-e mimohodom i paljenjem svijeća, obilježavamo ovaj Dan, a posljednje dvije godine obilježavamo ga i kao državni blagdan. I nakon trideset i jedne godine, bol ne prestaje, bol nije ništa manja, sjećanja nisu umanjena i svježa su kao što su i bila, ali mi je drago da je odaziv mladih, školske djece velik, kako bi znali ono što se događalo.

Sjetit ćemo se danas i Škabrnje, da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi, rekao nam je predsjednik pulske HVIDR-e Ivica Lerotić, koji spominje kako se samo s vukovarskog područja traži 383 nestale osobe, među kojima su njegova supruga i brat, a u RH je to 1880 ljudi. “Izostaje suradnja Beograda, poglavito u Vukovaru, imamo te spoznaje, i to je dokazano, s njihove strane su ekshumirani i premještani ubijeni i poginuli, tako da oni imaju kompletnu dokumentaciju.

Žao mi je da nisu spremni za tu suradnju, a suživot i pomirba su teško mogući, ako netko nešto taji”, zaključuje Lerotić koji za Vukovar kaže kako smisao jednog grada ne leži u zgradama, premda je grad obnovljen, već u ljudima koji tamo žive ili žele živjeti.

Zdenko Požgain, predsjednik HVIDR-e Istarske županije, svake je godine na obilježavanju, neovisno radi li se o mimohodu u Puli, ili na taj dan posjeti Vukovar ili Škabrnju. “Treba se više u školama govoriti o temi nastanka države Hrvatske i uvijek se trebamo sjećati svih stradalih i poginulih”, veli Požgain koji nam je ukazao i na neke pojavnosti koje, po njemu, trebaju biti bitno drugačije.

“Jako je puno stranaca bilo u Domovinskom ratu, samo iz Argentine njih preko dvjesto, a među njima ima i invalida, koji nisu dobili status, ni mirovinu i smatram da je po tom pitanju sve presporo, premda Vlada na tome radi. Svaka čast mom ratnom zapovjedniku, ministru Medvedu, ali mu predlažem da se više posveti našim braniteljima, prepusti mjesto potpredsjednika Vlade nekom drugom, jer je žalosno da nakon 31 godine imamo još uvijek stopostotne invalide domovinskog rata, koji nisu stambeno riješeni”, veli nam.

Gradonačelnik Pule, Filip Zoričić rekao nam je ovim povodom da su mimohod i paljenje svijeća, najbolja moguća poruka u miru, kroz koji su sjećamo događaja prije 31 godinu i stradanja na našem prostoru.

“Da zaista oprostimo, ali da učimo generacije što je bilo, i da naučimo najbolje iz povijesti, kako bi počeli stvarati bolju budućnost za našu djecu. Dirljivo je, jer je puno naših sugrađanki i sugrađana ovdje, a gesta podizanja spomenika Kati Šoljić u Vukovaru, majci koja je u ratu izgubila četiri sina, simbol je one tugaljive Hrvatske iz devedesetih godina, dok je danas na nama da stvaramo Hrvatsku u miru, da je volimo radeći svakodnevno, stvarajući dobre i bolje građansko društvo. Ovo je posveta gradu Vukovaru iz našeg grada Pule”, rekao je Zoričić.

Istarski župan Boris Miletić podsjetio nas je da osim današnjeg obilježavanja Dana sjećanja, u Puli obilježavamo mimohodom i Dan oluje, a to je jedinstven primjer u Hrvatskoj. “Iako Istra nije bila direktno pogođena ratnim razaranjima, primila je brojne prognane, a mnogi od njih su ovdje pronašli svoj dom, dok smo mi pokazali duboko suosjećanje sa žrtvama.

Najbolji odaziv na mobilizaciju bio je upravo u Istri, preko devedeset posto. Danas, svi skupa koji živimo u slobodi, trebamo cijeniti i biti zahvalni svima onima koji su stradali i dali svoje živote kako bi živjeli u slobodnoj Hrvatskoj” zaključio je župan.

Nakon mimohoda u koloni sjećanja, održala se Sveta misa za sve stradale, ubijene i poginule hrvatske branitelje i nevine žrtve Vukovara i Škabrnje u crkvi Sv. Antuna.

 

Jelena Milović

18 Novembra
17:20

Pula