Izvor: Hina/HRT/V.G.

 

Sa spomen područja Ovčara nedaleko od Vukovara u srijedu je krenuo 11. ultramaraton Vukovar-Srebrenica koji organizira Vijeće bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba povodom 27. obljetnice srebreničkog genocida.

Namjera je organizatora podsjetiti na sve nevino stradale tijekom srpske agresije na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu te posebno odati počast žrtvama Vukovara i Srebrenice. Ujedno, povezivanjem dvaju gradova žrtava, Vukovara i Srebrenice, želi se podignuti svijest o važnosti sjećanja i konačnog rješavanja pitanja nestalih osoba.

Na put dug 227 kilometara, preko Vinkovaca, Brčkog, Janje i Zvornika, krenuli su ultramaratonci Dražen Ćućić, Robert Kasumović, Boban Pantović i Duško Štrbac koji bi u Potočare trebali dotrčati 10. srpnja, pred obilježavanje obljetnice stradanja Srebrenice. Njima će se na pojedinim dionicama ultramaratona pridruživati i drugi trkači.

Ultramaraton se održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i Željka Komšića i Grada Sarajeva.

S Ovčare maratonce je ispratio župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić poručivši kako se nikad ne smije zaboraviti što se dogodilo u Vukovaru i Srebrenici te se mora rasvijetliti sudbina svake osobe nestale u ratnom vihoru u Hrvatskoj i BiH.

– Na ideju sam došao prije 11 godina. Želja mi je bila da spojim dva najveća stratišta nakon 2. svj. rata i da se poklonim svim civilnim stradalnicima sa sve tri strane u ovom prethodnom ratu, kaže Duško Štrbac, ultramaratonac iz Zagreba, hrvatski branitelj.

– Ja kao čovjek imam obavezu da ukažem na ove tragedije, ovo su za mene tragedije svih tragedija. Trčim ovaj ultramaraton s osnovnim motom u sebi – da rata nikad nigdje ne bude, rekao je Boban Pantović, ultramaratonac iz Beograda.

6 Jula
16:30

Vukovar-Srebrenica