Izvor: nezavisne.com

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Petko Rankić rekao je da Srpska nikada neće odustati od borbe za istinu i pravdu kada je riječ o zločinima koje su pripadinci Armije RBiH počinile nad Srbima prije 30 godina u Skelanima kod Srebrenice, a za koje niko nije odgovarao.

“Ako ovozemaljski sud ne kazni zločince, oni neće pobjeći od Božjeg suda i kazne”, rekao je Rankić Srni nakon što je u Skelanima kod Srebrenice danas služen parastos stradalim Srbima iz ovog i susjednih sela, od kojih je 69 ubijeno na današnji dan prije 30 godina.

Rankić je rekao da borci koju su dali svoje živote za odbranu Republike Srpsku nikada neće biti zaboravljeni, jer su svojom krvlju i životima stvorili i odbranili otadžbinu, ostavljajući je budućim pokoljenjima.

On je napomenuo da je danas u Skelanima odata počast za 305 srpskih boraca, civila, žena i djece koji su svoje živote položili u temelje Republike Srpske.

Rankić je naveo da su za ove zločine odgovorne horde Nasera Orića koje su na današnji dan napale Skelane, Kušiće, Ćosiće i okolna sela paleći, gazeći i ubijajući bez milosti sve pred sobom.

“Za samo nekoliko sati ubili su 69 civila, među kojima su bili i žene, i djeca i starije osobe. Tridesetoro naše braće i sestara su silom žive odveli u srebreničke kazamate smrti, gdje su mučeni, a više od polovine njih ubijeno na najsvirepiji način. Četvoro još nikada nisu pronađeni, vode se kao nestali”, istakao je Rankić.

Najmlađa žrtva bio je četvorogodišnji Aleksandar Dimitrijević i njegov brat Radisav sa 12 godina, a najstarija – starac od 80 godina.

Za brojne masovne zločine koje su muslimanske snage počinile nad Srbima u Podrinju, pa i za ove u Skelanima ni nakon 30 godina niko nije odgovarao, a nisu bili obuhvaćeni ni optužnicom protiv Orića u procesu koji se okončao njegovim oslobađanjem u Sudu BiH.

16 Januara
15:35

Skelani