Izvor: oslobodjenje.ba

„Na ovom mjestu ubijeni su nedužni Bošnjaci, Hrvati i civili“ još jednom su naglasili članovi udružeja i porodice stradalih na 30. godišnjici obilježavanja zločina na Uborku i Sutini.

Upravo na lokacijama gdje su postavljeni spomenici ubijeno je 114 osoba, a 1993. godine ovdje su otkrivene prve masovne grobnice u Bosni i Hercegovini. Uborak i Sutina su najveći zločini koje su srpske vojne i paravojne formacije počinile na području Mostara, a za koje još uvijek niko nije odgovarao.

– Žrtve su ubijene pod komandom Karadžića i Mladića uz potpunu podršku JNA i generala Momčila Perišića. Karadžić i Mladić su presuđeni za ratne zločine, za genocid, etničko čišćenje i ostale zločine pred Međunarodnim sudom u Hagu, a mi još uvijek evo punih 30 godina čekamo da se pred lice pravde izvedu zločinci koji su ubili naše najmilije. Ono što znamo jeste da je 12 osumnjičenih umrlo. Umiru i svjedoci. Koristimo ovu priliku još jednom da pozovemo, Tužilašvo i Sud BiH da konačno nakon 30 godina izvedu pred lice pravde i procesuiraju odgovorne za ovaj zločini, kao i za sve ostale počinjene za vrijeme agresije u BiH, kazao je predsjednik Udruženja porodica žrtava Uborka i Sutine Adnin Hasić.

Sanela Kuko, jedna od članica porodica stradalih, imala je samo 13 godina kada su u svirepom zločinu ubili njenog oca. Nada za pravdu tvrdi još uvijek postoji.

– Borimo se za pravdu, ratni zločin ne zastarjeva. Mi ćemo istrajati na tome, pozivamo tužilaštvo da se aktivno uključi, jer postoje sve izjave, svjedočanstva koja su relevatna da se donesu presude, poručila je.

Ono što raduje ovo porodice jeste jednoglasna podrška od lokalne vlasti da se 13. juni proglasi danom civila žrtava rata Mostara.

– Gradsko vijeće je jednoglasno podržalo prijedlog da se utvrdi dan svih civilnih žrtava rata u Mostaru. Mislim da je ovo jedan iskorak u dosadašnjoj politici Gradskog vijeća i uprave. Ovo pokazuje kako su došla neka vremena gdje teme koje iz određenih razloga nisu otvarane, da ih otvaramo i hrabro idemo naprijed, naglasio je gradonačelnik Mario Kordić.

 

Samra Tufek

13 Juna
17:35

Mostar