Izvor: rtcg.me

Akcija za ljudska prava pozdravlja veoma važan događaj u kome su po prvi put poslije trideset godina Republika Hrvatska i Crna Gora zajednički obilježile mjesto ratnih zločina u Morinju, u Crnoj Gori. Zajedno sa Centrom za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA i Centrom za građansko obrazovanje (CGO), zahtijevaju trajnu memorijalizaciju mjesta na kome se nalazio logor Morinj, kao i mjesta u Herceg-Novom sa koga je većina bosansko-hercegovačkih izbjeglica deportovana u smrt.

Iz HRA očekuju da dvije države u istom duhu nastave saradnju na obilježavanju i istraživanju ratnih zločina, uključujući zločine na dubrovačkom ratištu i zločine u logoru Lora u Splitu.

U nedjelju, 3. oktobra 2021, ministri spoljnih poslova dvije države, Gordan Grlić Radman i Đorđe Radulović, posjetili su zajedno mjesto na kome se prije 30 godina nalazio logor Jugoslovenske narodne armije (JNA) u kome je oko 270 zarobljenika sa dubrovačkog ratišta bilo izloženo mučenju od oktobra 1991. do avgusta 1992. godine.

Iz HRA smatraju da Vlada Crne Gore treba zauzme strateški pristup komemoraciji žrtava svih ratnih zločina i mjesta na kojima su se dogodili.

“Državno tužilaštvo mora iz temelja da promijeni pristup istraživanju i procesuiranju ratnih zločina i pozabavi se komandnom odgovornošću kako za logor Morinj tako i za druge zločine”, navodi se u saopštenju.

Suočavanje sa greškama iz prošlosti je jedini način da djeci obezbjedimo budućnost u kojoj se iste greške neće ponavljati.

“Viši sud u Podgorici je u svojoj presudi, kojom je utvrdio odgovornost četvorice izvršilaca ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika rekao da je u Sabirnom logoru Morinj vladala atmosfera terora i straha za goli život kome su oštećeni bili neprestano izloženi“, navodi se u saopštenju.

Iz HRA su podsjetili da je Akcija za ljudska prava kritikovala pristup državnog tužilaštva koje zločine u logoru Morinj nikada nije sagledalo kao organizovani sistem zlostavljanja zatvorenika i u skladu s tim optužilo i one koji su bili nadređeni neposrednim izvršiocima, iako je za to bilo osnova.

“Državno tužilaštvo Crne Gore, sasvim neopravdano, nije pokazalo zahtijevano aktivan pristup procesuiranju ratnih zločina i sistematski je izbjegavalo komandnu odgovornost, što sve za državu još uvijek znači poseban teg oko vrata u dostizanju vladavine prava”, navodi se u saopštenju.

Zajedno sa Centrom za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA i Centrom za građansko obrazovanje (CGO), zahtijevaju trajnu memorijalizaciju mjesta na kome se nalazio logor Morinj, kao i mjesta u Herceg-Novom sa koga je većina bosansko-hercegovačkih izbjeglica deportovana u smrt.

“Naše tri organizacije su u maju ove godine predsjedniku Skupštine Crne Gore, Aleksi Bečiću, predale inicijativu da se 27. maj proglasi Danom sjećanja na žrtve deportacije izbjeglica 1992. godine iz Crne Gore. Novom predsjedniku Skupštine Opštine Herceg Novi, Ivanu Otoviću, dostavili smo 14. septembra inicijativu za podizanje spomen obilježja žrtvama deportacije izbjeglica 1992. godine u Herceg Novom, ali od njih do danas nijesmo dobili odgovore”, navodi se u saopštenju.

 

M.M.Lj.

3 Oktobra
16:50