Izvor: dubrovnik.hr

Obilježavajući Dan dubrovačkih branitelja i dan herojske obrane grada, ujedno jedan od najtežih dana u Domovinskom ratu – 6. prosinca 1991. godine, danas su uz spomen obilježja poginulim braniteljima upaljene svijeće i položeni vijenci u znak sjećanja i zahvale.

Komemorativni program započeo je jutros odavanjem počasti poginulim braniteljima kod Spomen križa na groblju Boninovo, a nastavio se na muslimanskom groblju Boninovo te kod spomenika poginulim pripadnicima MUP-a, dok su u sjećanje na stradale vatrogasce i pripadnike HRM-a vijenci položeni kod spomen obilježja na Liechtensteinovom putu u Gospinom polju, u blizini nekadašnjeg hotela Libertas.

Uz Počasno-zaštitnu bojnu i molitvu, poginulim hrvatskim braniteljima poklonili su se izaslanik predsjednika Republike Hrvatske, posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković. Žrtvi branitelja i civila u Domovinskom ratu poklonila se i izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državna tajnica u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Zrinka Raguž, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Toma Medveda, ravnatelj Uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć Dinko Tandara, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Ivana Anušića, voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Dubrovnik Ante Damić te državni tajnik u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova Frano Matušić. Obilježavanju Dana dubrovačkih branitelja na Srđu i u gradskoj luci pridružio se i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Andro Krstulović Opara.

U ime Grada Dubrovnika vijence su položili i svijeće zapalili predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, zamjenica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelka Tepšić, pročelnica Upravnog odjela za poslove gradonačelnika Ivana Brnin te gradska vijećnica i predsjednica Odbora za izbor i imenovanja Katarina Doršner.

Vijence su položili predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije, Policijske uprave, JVP Dubrovački vatrogasci i Vatrogasne zajednice Dubrovačko-neretvanske županije, predstavnici braniteljskih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, postrojbi iz Domovinskog rata, branitelji i članovi njihovih obitelji.

Središnje događanje tradicionalno je uz Dan dubrovačkih branitelja upriličeno na Srđu, simbolu herojske obrane Grada. A amfiteatru na Srđu održan je recital osnovnih škola i nastup klape Ragusavecchia. Nastupila su djeca i zborovi iz osnovnih škola Marina Držića, Lapad, Mokošica, Montovjerna, Ivana Gundulića, Marina Getaldića te osnovnih škola Župa dubrovačka, Cavtat i Gruda. U gradskoj luci položeni su vijenci u more, u sjećanje na pomorce i branitelje stradale na moru. Odavanje počasti poginulim braniteljima Sustjepana nastavit će se u poslijepodnevnim satima na mjesnom groblju u Sustjepanu, a u crkvi sv. Nikole bit će služena sveta misa zadušnica.

Svečana Sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu bit će služena u 18 sati u Katedrali, a prethodit će joj mimohod Gradske glazbe Dubrovnik od 17 sati. U večernjim satima u 19 sati projicirat će se 3D mapping stradanja Festivalske palače, dok će na Stradunu od 20 sati nastupiti Tomislav Bralić i klapa Intrade.

6 Decembra
00:00

Dubrovnik