Izvor: lat.rtrs.tv

U mjestu Јanjila, na Petrovačkoj cesti obilježeno je 28 godina od bombardovanja srpske izbjegličke kolone u pogromu “Oluja”.

Hrvatska avijacija ubila je najmanje 12 lica, među kojima i četvoro djece.

Hrvatski avioni, na putu između Petrovca i Ključa, raketirali su kilometarsku kolonu srpskih izbjeglica. Deset osoba ubijeno je na mjestu, a još najmanje dvoje preminulo je kasnije. Desetine su ranjene.

Za bombardovanje na Petrovačkoj cesti, kao i dan kasnije, u Svodni kod Novog Grada, niko nije osuđen.

U Beogradu je podignuta optužnica protiv četvorice hrvatskih oficira, ali proces ne napreduje, jer hrvatske vlasti odbijaju da sarađuju. Istraga Tužilaštva BiH traje već 17 godina, bez rezultata.

– Optužnice nema, neće je ni biti, jer oni traže odgovor od Hrvatske da im daju imena pilota, koji su pilotirali avionima, oni im to neće dati. Sad su i ponovilo, prije dva dana na toj njihovoj proslavi “Oluje” da im ne pada na pamet da priznaju beogradsku optužnicu – kaže direktor Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, Savo Štrbac.

Pogrom Srba u “Oluji” počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom Hrvatske vojske i policije, te jedinica Hrvatskog vijeća odbrane na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Prema podacima Veritasa, tokom “Oluje” protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

7 Augusta
00:00

Janjila