Uzdol

Ruža, Marija i Stjepan Zelić

Bosanski Hrvati iz Uzdola. Ruža Zelić je živela u zaseoku Zelenike sela Uzdol sa svoje troje dece: Markom, Marijom i Stjepanom, koji su imali 15, 13 i 10 godina.

Kada je ujutru rano 14.7.1993. godine počeo napad Armije BiH na selo, Ruža je sa decom pobegla u obližnju šumu. Trojica vojnika Armije BiH su ih pratili i pucali na njih. Kada su ih sustigli, iz vatrenog oružja su ubili Ružu, Mariju i Stjepana, dok je Marko uspeo da se sakrije.

Obdukcijom je utvrđeno da se Stjepan Zelić umro usred rana grudnog koša i stomaka, Marija od strelnih rana grudnog koša, dok je Ruža umrla usled strelnih rana grudnog koša, stomaka i leve natkolenice. Njihovi posmrtni ostaci su pokopani prvo u zajedničku grobnicu na prozorskom groblju, a 2002. godine su prebačeni u Memorijalni centar u Uzdolu.

 

Povezano

Mijo i Ivka Rajić

Bosanski Hrvati iz Uzdola. Mijo je bio poljoprivrednik, a Ivka domaćica. Ivka Rajić je 1980. godine zbog moždanog udara ostala nepokretna, pa je Mijo brinuo

»

Mato i Kata Ljubić

Bosanski Hrvati iz Uzdola. Mato Ljubić bavio se stočarstvom. Živeo je sa sinom Ivanom i njegovom ženom Katom. Kata koje je bila domaćica se sa

»

Martin i Kata Rakitić

Bosanski Hrvati iz Uzdola, bračni par. Martin je bio poljoprivrednik u penziji, a Kata je bila domaćica. Ubijeni su u kući Martinovog brata, ujutru 14.9.1993.

»

Luca i Janja Zelenika

Bosanke Hrvatice iz Uzdola. Luca, rođena 1906. godine, tokom 1993. godine živela je sa svojom nećakom Janjom, rođenom 1931. godine. Luca je bila domaćica, dok

»

Kata Perković

Bosanska Hrvatica iz Krančića kod Prozora, domaćica. Kada se udala za Stipu Perkovića preselila se u selo Uzdol gde je živela sve do 1993. godine.

»