Svedokinja Beta

Svedokinja Beta

Romkinja iz Skočića, bratanica svedokinje Alfa i rođaka svedokinje Gama. U vreme događaja o kojima svedoči imala je 13 godina.

Dana 12.7.1992. godine, u kući Hamdije Ribića u kojoj se krila sa porodicom i drugim meštanima, silovala su je petorica ili šestorica muškaraca. Zatim su je ubacili u kamion i odvezli u selo Malešić.

U Malešiću je Zoran Stojanović njoj i svedokinjama Alfa i Gama pretio da će ih ubiti ako ne izađu iz kamiona.

Svedoči da je po dolasku u Melešić tučena jer je postavljala pitanja o članovima porodice, da je morala da obavlja kućne poslove i da joj nije bilo dozvoljeno da razgovara sa tetkom i rođakom, niti da govori na romskom jeziku. Za kaznu je silovana i tučena. Zoran Stojanović ju je tukao po glavi i drugim delovima tela, a onda je polivao vodom i držao golu na hladnom vremenu, van kuće. Jednom prilikom ju je, za kaznu jer je jednom od vojnika koji je privremeno bio u kući u kojoj je držana dala broj telefona žene u Srbiji koja bi mogla da joj pomogne, Stojanović bacio sa verande, a zatim vratio u sobu i pozvao sve prisutne muškarce da je siluju. U pauzama silovanja bi nastavio da je tuče. Primorao je i njenog komšiju koji je pokušao da je zaštiti da je siluje.

Izvesni Rajko ju je, sa pištoljem uperenim u glavu, primorao da gleda kako stariji čovek koji je kasnije poginuo siluje njenu tetku Alfa. Morala je i da prisustvuje silovanju rođake Gama. Svaki dan su ih silovali i tukli.

Pripadnici „Siminih četnika“ su nju i svedokinju Alfa odveli u Srbiju polovinom januara 1993. godine.

Povezano